Het "felicitatiegesprek", dat bijna twee dagen na de overwinning van Netanyahu tot stand kwam, was niet openbaar maar The Jerusalem Post en andere media, onder meer het persagentschap Reuters, schrijven op last van een hoge medewerker van het Witte Huis, dat "de president de premier vertelde dat we onze opties zullen herbekijken, in het licht van de nieuwe posities en commentaren over de tweestatenoplossing van de eerste minister". Het telefoongesprek volgde enkele uren nadat Netanyahu in een interview had ontkend wat hij tijdens de campagne nochtans met stelligheid had verkondigd: dat er met hem als premier geen Palestijnse staat zou komen.

Obama had het volgens de bron in het Witte Huis ook over Netanyahu's waarschuwing over de Israëlische Arabieren. De premier had zijn aanhang gewaarschuwd voor de grote opkomst van die bevolkingsgroep, die door zijn vijanden zou worden gemobiliseerd. Josh Earnest, de woordvoerder van Obama, bekritiseerde dit donderdag als "een vrij doorzichtige poging om Arabisch Israëlische burgers en hun recht om aan de verkiezingen deel te nemen te marginaliseren".

VN-veto?

Obama herhaalde in het telefoongesprek, volgens de geciteerde bronnen, "dat de VS de tweestatenoplossing nastreven die leidt tot een veilig Israël naast een soeverein en levensvatbaar Palestina".

Vraag is nu wat Obama bedoelt met het "herbekijken" van de opties.

Dat het Witte Huis verbolgen is over de verkiezingsuitspraken van Netanyahu, en over wat men ziet als diens onwil om aan een vredesproces deel te nemen, is duidelijk.

Een mogelijkheid die altijd weer de ronde doet, maar die nog nooit is gebruikt, zou de terugtrekking zijn van de automatische VS-steun voor Israël in de VN.

Tot dusver houden de VS alle sancties over nederzettingen en de bezette gebieden en schending van mensenrechten met een veto tegen.

Het "felicitatiegesprek", dat bijna twee dagen na de overwinning van Netanyahu tot stand kwam, was niet openbaar maar The Jerusalem Post en andere media, onder meer het persagentschap Reuters, schrijven op last van een hoge medewerker van het Witte Huis, dat "de president de premier vertelde dat we onze opties zullen herbekijken, in het licht van de nieuwe posities en commentaren over de tweestatenoplossing van de eerste minister". Het telefoongesprek volgde enkele uren nadat Netanyahu in een interview had ontkend wat hij tijdens de campagne nochtans met stelligheid had verkondigd: dat er met hem als premier geen Palestijnse staat zou komen.Obama had het volgens de bron in het Witte Huis ook over Netanyahu's waarschuwing over de Israëlische Arabieren. De premier had zijn aanhang gewaarschuwd voor de grote opkomst van die bevolkingsgroep, die door zijn vijanden zou worden gemobiliseerd. Josh Earnest, de woordvoerder van Obama, bekritiseerde dit donderdag als "een vrij doorzichtige poging om Arabisch Israëlische burgers en hun recht om aan de verkiezingen deel te nemen te marginaliseren".Obama herhaalde in het telefoongesprek, volgens de geciteerde bronnen, "dat de VS de tweestatenoplossing nastreven die leidt tot een veilig Israël naast een soeverein en levensvatbaar Palestina".Vraag is nu wat Obama bedoelt met het "herbekijken" van de opties.Dat het Witte Huis verbolgen is over de verkiezingsuitspraken van Netanyahu, en over wat men ziet als diens onwil om aan een vredesproces deel te nemen, is duidelijk. Een mogelijkheid die altijd weer de ronde doet, maar die nog nooit is gebruikt, zou de terugtrekking zijn van de automatische VS-steun voor Israël in de VN. Tot dusver houden de VS alle sancties over nederzettingen en de bezette gebieden en schending van mensenrechten met een veto tegen.