De deelnemende landen, waarbij België, willen ook de toegang voor vluchtelingen tot werk en school vergemakkelijken.

"Tezamen zullen onze landen het aantal vluchtelingen dat we opvangen verdubbelen en het optrekken tot 360.000 dit jaar", aldus Obama. "De vluchtelingen, waarvan het merendeel vrouwen en kinderen zijn, vluchten voor de oorlog. Het zijn slachtoffers. We kunnen onze ogen niet afwenden of onze rug naar hen keren. De deur in het gezicht van deze families dichtgooien zou onze belangrijkste waarden verraden." Enkelen van hen weigeren omdat ze moslims zijn, zou neerkomen op "het versterken van terroristische propaganda", zei Obama nog, verwijzend naar een voorstel van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

Obama loofde in het bijzonder Canada en Duitsland. "Ik wil bondskanselier Angela Merkel en premier Justin Trudeau en de bewoners van beide landen persoonlijk bedanken", zei de Amerikaanse president.

De aankondiging volgt een dag nadat een bestand in Syrië, dat misschien de vluchtelingenstroom had kunnen beperken, na niet eens een week in mekaar stuikte.

10.000 Syriërs in de VS

"Ik reken echt op jullie sterk leiderschap, en in het bijzonder jullie medeleven", zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, die eerder delen van het plan vrijgaf. "Jullie medeleven kan deze hulpeloze mensen echt helpen. Als wij dat niet kunnen, wie kan dat dat wel?" Volgens de VN zijn wereldwijd 21 miljoen vluchtelingen op de been.

Ook België neemt deel aan de bijeenkomst van de landen die de grootste bijdrage leveren voor de humanitaire hulp. Premier Charles Michel (MR) verklaarde na de toespraak van Obama dat België een voorbeeld is voor de opvang van vluchtelingen in Europa.

Eerder op de dag had Obama de rijke landen al opgeroepen om meer inspanningen te doen, "zelfs wanneer dat moeilijk is vanuit politiek oogpunt".

De Verenigde Staten hebben zelf afgelopen jaar 10.000 Syrische vluchtelingen opgevangen, wat door mensenrechtenactivisten als schromelijk onvoldoende wordt beschouwd. Voor 2016-2017, een jaar dat op 1 oktober ingaat, heeft Washington zich geëngageerd om in totaal 110.000 migranten op te vangen, tegen 85.000 in het lopende jaar.

Niet alleen Donald Trump maar heel wat parlementsleden zijn niet tuk op Syrische vluchtelingen, en de kosten van het screenen van de relatief weinige Syrische vluchtelingen die nu in de VS opgevangen worden, liggen hoog. Trump heeft, als hij verkozen wordt, "extreme controle" aangekondigd voor wie de VS wil binnenkomen.

(Belga/RR)

De deelnemende landen, waarbij België, willen ook de toegang voor vluchtelingen tot werk en school vergemakkelijken. "Tezamen zullen onze landen het aantal vluchtelingen dat we opvangen verdubbelen en het optrekken tot 360.000 dit jaar", aldus Obama. "De vluchtelingen, waarvan het merendeel vrouwen en kinderen zijn, vluchten voor de oorlog. Het zijn slachtoffers. We kunnen onze ogen niet afwenden of onze rug naar hen keren. De deur in het gezicht van deze families dichtgooien zou onze belangrijkste waarden verraden." Enkelen van hen weigeren omdat ze moslims zijn, zou neerkomen op "het versterken van terroristische propaganda", zei Obama nog, verwijzend naar een voorstel van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Obama loofde in het bijzonder Canada en Duitsland. "Ik wil bondskanselier Angela Merkel en premier Justin Trudeau en de bewoners van beide landen persoonlijk bedanken", zei de Amerikaanse president. De aankondiging volgt een dag nadat een bestand in Syrië, dat misschien de vluchtelingenstroom had kunnen beperken, na niet eens een week in mekaar stuikte. "Ik reken echt op jullie sterk leiderschap, en in het bijzonder jullie medeleven", zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, die eerder delen van het plan vrijgaf. "Jullie medeleven kan deze hulpeloze mensen echt helpen. Als wij dat niet kunnen, wie kan dat dat wel?" Volgens de VN zijn wereldwijd 21 miljoen vluchtelingen op de been. Ook België neemt deel aan de bijeenkomst van de landen die de grootste bijdrage leveren voor de humanitaire hulp. Premier Charles Michel (MR) verklaarde na de toespraak van Obama dat België een voorbeeld is voor de opvang van vluchtelingen in Europa. Eerder op de dag had Obama de rijke landen al opgeroepen om meer inspanningen te doen, "zelfs wanneer dat moeilijk is vanuit politiek oogpunt". De Verenigde Staten hebben zelf afgelopen jaar 10.000 Syrische vluchtelingen opgevangen, wat door mensenrechtenactivisten als schromelijk onvoldoende wordt beschouwd. Voor 2016-2017, een jaar dat op 1 oktober ingaat, heeft Washington zich geëngageerd om in totaal 110.000 migranten op te vangen, tegen 85.000 in het lopende jaar. Niet alleen Donald Trump maar heel wat parlementsleden zijn niet tuk op Syrische vluchtelingen, en de kosten van het screenen van de relatief weinige Syrische vluchtelingen die nu in de VS opgevangen worden, liggen hoog. Trump heeft, als hij verkozen wordt, "extreme controle" aangekondigd voor wie de VS wil binnenkomen.(Belga/RR)