Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon verklaard.

De 193 VN-lidstaten sloten maandag de niet-bindende "Verklaring van New York" over een betere omgang met vluchtelingen en migranten, waarmee ze in 2018 tot een globaal pact willen komen om de verplaatsingen van vluchtelingen en migranten te kunnen beheren.

Ban Ki-moon noemde het 25 pagina's tellende document, waarin de lidstaten zich engageren om de vluchtelingenstroom beter te organiseren, de rechten van de betrokkenen beter te beschermen en hun integratie via opleiding en werk te vergemakkelijken, een "doorbraak in onze collectieve inspanningen om de uitdagingen van de menselijke mobiliteit het hoofd te bieden".

"Deze top toont aan dat we gemeenschappelijke raakvlakken kunnen vinden", aldus Ban nog. "Maar de top zal enkel echt betekenis hebben als we ons allemaal aan de beloften houden die we vandaag hebben gemaakt."

Zeid Ra'ad al-Hussein, de hoge VN-commissaris voor de mensenrechten, waarschuwde in een toespraak nog voor xenofobie en stelde dat veel mensen de horror van de wereldoorlogen lijken te zijn vergeten. "De voorvechters van wat goed en juist is, worden in te veel landen omvergeduwd vanwege rassenkwesties", stelde hij.

'Grenzen beschermen'

Maandag deden de wereldleiders ook nog hun nationale kijk over migratie uit de doeken. Landen in het Midden-Oosten en Europa, waaronder België, riepen de internationale gemeenschap op hun verantwoordelijkheid te nemen en solidair te zijn met de landen die de meeste vluchtelingen opvangen. Zo vroeg de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken meer financiële hulp van andere landen, terwijl zijn Italiaanse collega en de Griekse premier opriepen tot meer solidariteit om een duurzame oplossing te vinden. De Griekse premier vroeg bovendien meer relocalisaties van Griekenland naar andere landen.

De Britse en Noorse premier riepen dan weer op om een verschil te maken tussen vluchtelingen en economische migranten. De Britse premier Theresa May stelde bovendien dat asielzoekers in het eerste veilige land waar ze aankomen asiel moeten aanvragen en dat landen het recht hebben om hun grenzen te beschermen.

Duitsland riep dan weer op tot de oprichting van een permanent noodfonds van 10 miljoen euro om financiële kloven in de hulp aan vluchtelingen op te vullen.

(Belga/RR)

Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon verklaard. De 193 VN-lidstaten sloten maandag de niet-bindende "Verklaring van New York" over een betere omgang met vluchtelingen en migranten, waarmee ze in 2018 tot een globaal pact willen komen om de verplaatsingen van vluchtelingen en migranten te kunnen beheren. Ban Ki-moon noemde het 25 pagina's tellende document, waarin de lidstaten zich engageren om de vluchtelingenstroom beter te organiseren, de rechten van de betrokkenen beter te beschermen en hun integratie via opleiding en werk te vergemakkelijken, een "doorbraak in onze collectieve inspanningen om de uitdagingen van de menselijke mobiliteit het hoofd te bieden". "Deze top toont aan dat we gemeenschappelijke raakvlakken kunnen vinden", aldus Ban nog. "Maar de top zal enkel echt betekenis hebben als we ons allemaal aan de beloften houden die we vandaag hebben gemaakt." Zeid Ra'ad al-Hussein, de hoge VN-commissaris voor de mensenrechten, waarschuwde in een toespraak nog voor xenofobie en stelde dat veel mensen de horror van de wereldoorlogen lijken te zijn vergeten. "De voorvechters van wat goed en juist is, worden in te veel landen omvergeduwd vanwege rassenkwesties", stelde hij. Maandag deden de wereldleiders ook nog hun nationale kijk over migratie uit de doeken. Landen in het Midden-Oosten en Europa, waaronder België, riepen de internationale gemeenschap op hun verantwoordelijkheid te nemen en solidair te zijn met de landen die de meeste vluchtelingen opvangen. Zo vroeg de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken meer financiële hulp van andere landen, terwijl zijn Italiaanse collega en de Griekse premier opriepen tot meer solidariteit om een duurzame oplossing te vinden. De Griekse premier vroeg bovendien meer relocalisaties van Griekenland naar andere landen. De Britse en Noorse premier riepen dan weer op om een verschil te maken tussen vluchtelingen en economische migranten. De Britse premier Theresa May stelde bovendien dat asielzoekers in het eerste veilige land waar ze aankomen asiel moeten aanvragen en dat landen het recht hebben om hun grenzen te beschermen. Duitsland riep dan weer op tot de oprichting van een permanent noodfonds van 10 miljoen euro om financiële kloven in de hulp aan vluchtelingen op te vullen. (Belga/RR)