President Obama sprak met het persagentschap Reuters, een halve dag voor Benjamin Netanyahu een gezamenlijke sessie van het Amerikaans parlement zou toespreken, en enkele uren nadat de Israëlische premier de pro-Israël-lobby in de VS had toegesproken.

Het meningsverschil met Netanyahu, zo zei de president, leidt ons af, maar het zal niet "permanent destructief " blijken voor de relatie tussen de twee landen. En op zich "maak ik me meer zorgen" over wat het Amerikaanse Congress doet om de onderhandelingen met Iran te bemoeilijken dan om Netanyahu.

Wat niet belet, aldus de president, dat er een "substantieel meningsverschil" is met de Israëlische premier over hoe het gezamenlijke doel te bereiken en Iran te beletten kernwapens te verkrijgen.

Een jaar respijt

Voor de VS is onderhandelen een optie die wellicht minder dan vijftig procent kans op succes biedt, maar die het proberen waard is.

"Als Iran bereid is in te stemmen met minstens 10 jaar bevriezing van het nucleair programma, of zelf het terugdraaien ervan... als we dat hebben, en het kunnen verifiëren" dan zijn we beter af dan zonder akkoord, en is onderhandelen een betere optie gebleken dan militair ingrijpen. De kans dat er geen "ja" is groter, "al moet ik zeggen dat ze ernstig onderhandelen en dat de kans op succes de voorbije drie tot vijf maanden groter geworden is".

Het doel voor de VS is, aldus Obama, dat er minstens een jaar zit tussen het moment waarop we leren dat Iran kernwapens probeert te krijgen, en het moment waarop ze een kernapen hebben.

Al jaren, aldus Obama, doet Netanyahu allerlei beweringen, onder meer inzake het tussentijds akkoord dat Iran in 2013 met de internationale onderhandelaars sloot, die fout waren. "Dit zou een verschrikkelijk akkoord worden, Iran zou 50 miljard dollar aan steun krijgen, Iran zou zich niet aan de voorwaarden houden. Niets daarvan is waar gebleken.".

"Er is zelfs gebleken dat sindsdien (sinds 2013) Iran niet verdergewerkt heeft aan zijn nucleair programma. Op vele punten heeft het zelfs elementen van het programma teruggeschroefd".

'Te laks'

De onderhandelingen tussen de internationale gemeenschap en Iran moeten voor eind maart een raamakkoord opleveren en drie maanden later een definitief akkoord.

Netanyahu is in volle Israëlische verkiezingsstrijd naar Washington gekomen, buiten de president om, op uitnodiging van de Republikeinen, om zijn grote voorbehoud bij de onderhandelingen met Iran duidelijk te maken. Hij zegt te vrezen dat Iran, na de tien jaar waarvan tijdens de onderhandelingen sprake is, kernwapens zal verwerven, waarmee het Israël zal willen vernietigen. Netanyahu vindt de internationale onderhandelaars te laks.

De Republikeinse meerderheid in de VS overweegt te stemmen voor het verscherpen van de sancties tegen Iran, wat volgens Obama de onderhandelingen kan verstoren.

President Obama sprak met het persagentschap Reuters, een halve dag voor Benjamin Netanyahu een gezamenlijke sessie van het Amerikaans parlement zou toespreken, en enkele uren nadat de Israëlische premier de pro-Israël-lobby in de VS had toegesproken. Het meningsverschil met Netanyahu, zo zei de president, leidt ons af, maar het zal niet "permanent destructief " blijken voor de relatie tussen de twee landen. En op zich "maak ik me meer zorgen" over wat het Amerikaanse Congress doet om de onderhandelingen met Iran te bemoeilijken dan om Netanyahu. Wat niet belet, aldus de president, dat er een "substantieel meningsverschil" is met de Israëlische premier over hoe het gezamenlijke doel te bereiken en Iran te beletten kernwapens te verkrijgen.Voor de VS is onderhandelen een optie die wellicht minder dan vijftig procent kans op succes biedt, maar die het proberen waard is. "Als Iran bereid is in te stemmen met minstens 10 jaar bevriezing van het nucleair programma, of zelf het terugdraaien ervan... als we dat hebben, en het kunnen verifiëren" dan zijn we beter af dan zonder akkoord, en is onderhandelen een betere optie gebleken dan militair ingrijpen. De kans dat er geen "ja" is groter, "al moet ik zeggen dat ze ernstig onderhandelen en dat de kans op succes de voorbije drie tot vijf maanden groter geworden is". Het doel voor de VS is, aldus Obama, dat er minstens een jaar zit tussen het moment waarop we leren dat Iran kernwapens probeert te krijgen, en het moment waarop ze een kernapen hebben.Al jaren, aldus Obama, doet Netanyahu allerlei beweringen, onder meer inzake het tussentijds akkoord dat Iran in 2013 met de internationale onderhandelaars sloot, die fout waren. "Dit zou een verschrikkelijk akkoord worden, Iran zou 50 miljard dollar aan steun krijgen, Iran zou zich niet aan de voorwaarden houden. Niets daarvan is waar gebleken."."Er is zelfs gebleken dat sindsdien (sinds 2013) Iran niet verdergewerkt heeft aan zijn nucleair programma. Op vele punten heeft het zelfs elementen van het programma teruggeschroefd".De onderhandelingen tussen de internationale gemeenschap en Iran moeten voor eind maart een raamakkoord opleveren en drie maanden later een definitief akkoord.Netanyahu is in volle Israëlische verkiezingsstrijd naar Washington gekomen, buiten de president om, op uitnodiging van de Republikeinen, om zijn grote voorbehoud bij de onderhandelingen met Iran duidelijk te maken. Hij zegt te vrezen dat Iran, na de tien jaar waarvan tijdens de onderhandelingen sprake is, kernwapens zal verwerven, waarmee het Israël zal willen vernietigen. Netanyahu vindt de internationale onderhandelaars te laks.De Republikeinse meerderheid in de VS overweegt te stemmen voor het verscherpen van de sancties tegen Iran, wat volgens Obama de onderhandelingen kan verstoren.