Het geplande bezoek van Israëlisch eerste minister Benjamin Netanyahu aan het Amerikaanse Congress is controversieel en legde diepe spanningen met het Witte Huis bloot. Want de man werd niet gevraagd door president Barack Obama, noch door de twee partijen. De uitnodiging kwam van de leider van de nieuwe Republikeinse meerderheid, John Boehner.

Ondergang relatie

Tijdens zijn toespraak voor het comité van Amerikaans-Israëlische Openbare Aangelegenheden benadrukte Netanyahu echter dat het niet de bedoeling was een gebrek aan respect voor de president te tonen. Zo zou de relatie tussen Israël en de VS nog steeds heel sterk zijn.

'Berichten over de ondergang van de Israëlisch-Amerikaanse relatie zijn niet enkel voorbarig, ze zijn gewoon fout', verzekerde de premier volgens Associated Press. 'Onze alliantie is sterker dan ooit.'

Iran

Toch ontsnapte de intentie van Obama tot een nucleaire deal met Iran niet aan de kritiek van de Israëlische premier. 'Ik heb de morele verplichting om de gevaren daarvan aan te kaarten nu er nog tijd is om die af te wenden', klonk het tijdens een toespraak voor een pro-Israël lobby in Washington. Dat bericht AP. Netanyahu bestempelde Obama's idee als een 'bedreiging voor de overleving van Israël'.

Terwijl Netanyahu de lobby toesprak, was Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bezig met onderhandelingen met Iran. Dat met als doel een basis voor een nucleair akkoord te bereiken voor de deadline eind maart. (WB)

Het geplande bezoek van Israëlisch eerste minister Benjamin Netanyahu aan het Amerikaanse Congress is controversieel en legde diepe spanningen met het Witte Huis bloot. Want de man werd niet gevraagd door president Barack Obama, noch door de twee partijen. De uitnodiging kwam van de leider van de nieuwe Republikeinse meerderheid, John Boehner.Tijdens zijn toespraak voor het comité van Amerikaans-Israëlische Openbare Aangelegenheden benadrukte Netanyahu echter dat het niet de bedoeling was een gebrek aan respect voor de president te tonen. Zo zou de relatie tussen Israël en de VS nog steeds heel sterk zijn.'Berichten over de ondergang van de Israëlisch-Amerikaanse relatie zijn niet enkel voorbarig, ze zijn gewoon fout', verzekerde de premier volgens Associated Press. 'Onze alliantie is sterker dan ooit.'Toch ontsnapte de intentie van Obama tot een nucleaire deal met Iran niet aan de kritiek van de Israëlische premier. 'Ik heb de morele verplichting om de gevaren daarvan aan te kaarten nu er nog tijd is om die af te wenden', klonk het tijdens een toespraak voor een pro-Israël lobby in Washington. Dat bericht AP. Netanyahu bestempelde Obama's idee als een 'bedreiging voor de overleving van Israël'.Terwijl Netanyahu de lobby toesprak, was Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bezig met onderhandelingen met Iran. Dat met als doel een basis voor een nucleair akkoord te bereiken voor de deadline eind maart. (WB)