Het gesprek, dat Oekraïne en Syrië als voornaamste onderwerpen had, werd door de Russische president Poetin naderhand omschreven als "heel constructief, zakelijk en recht-voor-de-raap". Een anonieme raadgever van Obama die de pers briefte, bevestigde die omschrijving volgens The New York Times.

Voegde die laatste nog toe dat de beide partijen overtuigd zijn dat een politieke oplossing voor Syrië nodig is, en een proces om die oplossing te bereiken, maar dat beide landen van mening blijven verschillen over het resultaat van dat proces en over de oplossing.

Uit de toespraken van de twee leiders waren de meningsverschillen al naar voor gekomen.

Obama weigerde naderhand en voorafgaand aan de onderlinge ontmoeting commentaar.

Vastrijden

Poetin sprak wel. Hij sluit niet uit, zei hij, dat zijn troepen in Syrië luchtaanvallen zullen uitvoeren tegen de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat zal dan wel gebeuren binnen een internationaal mandaat. Van het sturen van grondtroepen is dan weer geen sprake. "We denken na over de wijze waarop we het Syrische leger kunnen helpen. Maar als gaat over grondtroepen, dan kan er geen sprake zijn van een Russische betrokkenheid".

Poetin had eerder gezegd dat het om niet met Syrische president Assad samen te werken.

De Amerikaanse regering vindt dan weer dat IS ten dele of helemaal het gevolg is van het optreden van Assad.

In het begin, schrijft The New York Times, toen Rusland met zijn militaire opbouw in Syrië begon, zonder de VS in te lichten, was er enige ontstemming tot woede in het Witte Huis. Maar nu is de stemming ook: dat Rusland, in een poging opnieuw een grotere rol te spelen, zich maar vastrijdt in het Midden-Oosten.

(RR)

Het gesprek, dat Oekraïne en Syrië als voornaamste onderwerpen had, werd door de Russische president Poetin naderhand omschreven als "heel constructief, zakelijk en recht-voor-de-raap". Een anonieme raadgever van Obama die de pers briefte, bevestigde die omschrijving volgens The New York Times. Voegde die laatste nog toe dat de beide partijen overtuigd zijn dat een politieke oplossing voor Syrië nodig is, en een proces om die oplossing te bereiken, maar dat beide landen van mening blijven verschillen over het resultaat van dat proces en over de oplossing.Uit de toespraken van de twee leiders waren de meningsverschillen al naar voor gekomen. Obama weigerde naderhand en voorafgaand aan de onderlinge ontmoeting commentaar.Poetin sprak wel. Hij sluit niet uit, zei hij, dat zijn troepen in Syrië luchtaanvallen zullen uitvoeren tegen de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat zal dan wel gebeuren binnen een internationaal mandaat. Van het sturen van grondtroepen is dan weer geen sprake. "We denken na over de wijze waarop we het Syrische leger kunnen helpen. Maar als gaat over grondtroepen, dan kan er geen sprake zijn van een Russische betrokkenheid".Poetin had eerder gezegd dat het om niet met Syrische president Assad samen te werken.De Amerikaanse regering vindt dan weer dat IS ten dele of helemaal het gevolg is van het optreden van Assad.In het begin, schrijft The New York Times, toen Rusland met zijn militaire opbouw in Syrië begon, zonder de VS in te lichten, was er enige ontstemming tot woede in het Witte Huis. Maar nu is de stemming ook: dat Rusland, in een poging opnieuw een grotere rol te spelen, zich maar vastrijdt in het Midden-Oosten.(RR)