Naar beide toespraken werd met spanning uitgekeken nu Rusland, volgens de Verenigde Staten, zijn militaire steun aan de Syrische president Bashar al-Assad opdrijft en het net als Iran campagne voert voor een coalitie die het Syrische leger steunt in de strijd tegen terreurgroepen zoals de Islamitische Staat (IS).

Geen terugkeer

Barack Obama haalde uit naar 'een logica die zegt dat we tirannen als Assad, die bommen op onschuldige burgers gooit, moeten steunen omdat het alternatief erger zou zijn' - een vermoedelijke sneer naar Vladimir Poetin.

Wel toonde de Amerikaanse president zich bereid om met 'elk land, inclusief Rusland en Iran,' samen te werken om het conflict te beëindigen. Maar een terugkeer naar het politieke bestel van voor het losbarsten van het conflict, sluit hij uit. 'Laten we ons herinneren hoe dit allemaal begonnen is: Assad reageerde op vreedzame protesten met represailles die escaleerden en moorden'.

Belga Image
© Belga Image

Obama, die ook uithaalde naar de Russische 'annexatie' van de Krim en 'agressie' in het oosten van Oekraïne, beklemtoonde dat hij geen 'terugkeer naar de Koude Oorlog' wenst.

Ook Poetin prikt

Circa een uur na Obama was het de beurt aan Poetin om het spreekgestoelte in New York te betreden. Hij herhaalde zijn oproep tot een internationale coalitie tegen terrorisme.

'Niemand anders dan Assads troepen vechten echt tegen de IS en andere terroristische groeperingen in Syrië,' klonk het. 'Wij zijn van oordeel dat het een enorme vergissing is om niet samen te werken met de Syrische regering en haar troepen in de strijd tegen de terroristen van de Islamitische Staat.'

Face to face

Obama en Poetin hebben later maandag voor het eerst in bijna een jaar een rechtstreekse ontmoeting. Naar verluidt wilde de Russische president zijn Amerikaanse ambtgenoot al langer één-op-één spreken, maar weigerde Obama dat vanwege de situatie in Oekraïne. Kennelijk verandert de situatie in Syrië de zaken.

Belga Image
© Belga Image

'Gezien de situatie in Oekraïne en Syrië zou het, ondanks onze grote geschillen met Moskou, volgens de president onverantwoordelijk zijn om niet uit te zoeken of we vorderingen kunnen maken,' luidt het argument om nu toch samen te gaan zitten.

Iran 'wil democratie in Syrië en Jemen'

In zijn toespraak zei de Iraanse president Hassan Rohani dat het Midden-Oosten en Noord-Afrika van 's werelds meest woelige regio's zijn geworden'. De grootste bedreiging voor de wereld zijn volgens hem 'terroristische organisaties die terroristische staten worden'. 'We zijn bereid om te helpen bij de vernietiging van terrorisme en om democratie te brengen in Syrië en Jemen', zei hij. (KVDA)

Naar beide toespraken werd met spanning uitgekeken nu Rusland, volgens de Verenigde Staten, zijn militaire steun aan de Syrische president Bashar al-Assad opdrijft en het net als Iran campagne voert voor een coalitie die het Syrische leger steunt in de strijd tegen terreurgroepen zoals de Islamitische Staat (IS).Barack Obama haalde uit naar 'een logica die zegt dat we tirannen als Assad, die bommen op onschuldige burgers gooit, moeten steunen omdat het alternatief erger zou zijn' - een vermoedelijke sneer naar Vladimir Poetin. Wel toonde de Amerikaanse president zich bereid om met 'elk land, inclusief Rusland en Iran,' samen te werken om het conflict te beëindigen. Maar een terugkeer naar het politieke bestel van voor het losbarsten van het conflict, sluit hij uit. 'Laten we ons herinneren hoe dit allemaal begonnen is: Assad reageerde op vreedzame protesten met represailles die escaleerden en moorden'.Obama, die ook uithaalde naar de Russische 'annexatie' van de Krim en 'agressie' in het oosten van Oekraïne, beklemtoonde dat hij geen 'terugkeer naar de Koude Oorlog' wenst. Circa een uur na Obama was het de beurt aan Poetin om het spreekgestoelte in New York te betreden. Hij herhaalde zijn oproep tot een internationale coalitie tegen terrorisme. 'Niemand anders dan Assads troepen vechten echt tegen de IS en andere terroristische groeperingen in Syrië,' klonk het. 'Wij zijn van oordeel dat het een enorme vergissing is om niet samen te werken met de Syrische regering en haar troepen in de strijd tegen de terroristen van de Islamitische Staat.'Obama en Poetin hebben later maandag voor het eerst in bijna een jaar een rechtstreekse ontmoeting. Naar verluidt wilde de Russische president zijn Amerikaanse ambtgenoot al langer één-op-één spreken, maar weigerde Obama dat vanwege de situatie in Oekraïne. Kennelijk verandert de situatie in Syrië de zaken.'Gezien de situatie in Oekraïne en Syrië zou het, ondanks onze grote geschillen met Moskou, volgens de president onverantwoordelijk zijn om niet uit te zoeken of we vorderingen kunnen maken,' luidt het argument om nu toch samen te gaan zitten.In zijn toespraak zei de Iraanse president Hassan Rohani dat het Midden-Oosten en Noord-Afrika van 's werelds meest woelige regio's zijn geworden'. De grootste bedreiging voor de wereld zijn volgens hem 'terroristische organisaties die terroristische staten worden'. 'We zijn bereid om te helpen bij de vernietiging van terrorisme en om democratie te brengen in Syrië en Jemen', zei hij. (KVDA)