Obama bindt strijd aan met belastingontwijking na Panama Papers

Barack Obama © Belga Image

De Amerikaanse regering wil met een reeks maatregelen internationale belastingontwijking aanpakken, als reactie op de onthullingen in de zogenaamde Panama Papers.

De regering-Obama kondigde verschillende maatregelen aan, bedoeld om belastingontwijking, het witwassen van geld en financiële criminaliteit te bestrijden, meldt onder andere de krant The Washington Post. Het Witte Huis wil vooral de achterpoortjes sluiten die door buitenlanders in de VS worden gebruikt om belastingen te ontwijken.

De president zal aan het Congres vragen om de nodige maatregelen goed te keuren.

Transparantie

De maatregelen gaan misschien zo ver als sommigen willen, maar focussen vooral op het vergroten van de transparantie. Een ervan is volgens The Washington Post dat financiële instellingen verplicht worden om uit te pluizen en bekend te maken wie de echte eigenaars zijn van de bedrijven die van hun diensten gebruik maken.

Daarmee erkent de regering dat de VS zelf een belangrijke rol speelt in het systeem van geheime offshores, onder andere in de staten Delaware, Nevada en Wyoming

Reactie

Hoewel het niet duidelijk is hoeveel de regering-Obama echt zal kunnen verwezenlijken in een verkiezingsjaar als dit, gaat het volgens de krant The Guardian wel om de meest omvattende reactie tot nu toe op de onthullingen van de Panama Papers.

‘Tijdens de afgelopen weken hebben de zogenaamde Panama Papers de problematiek van illegale financiële praktijken en belastingontduiking in de schijnwerpers gezet’, zo luidt het in de mededeling van het Witte Huis.

Obama was vorige maand een van de eerste wereldleiders die reageerde op de Panama Papers. Hij erkende toen dat het ‘een probleem is dat veel hiervan niet illegaal is’.

Panama Papers

De Panama Papers zijn meer dan 11 miljoen gelekte documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. De onthullingen in de documenten, waar ook Knack aan meewerkte, tonen hoe de rijken belastingen ontwijken via offshorebedrijven in belastingparadijzen. Lees alles over de Panama Papers.(KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content