Het Amerikaanse gerecht vraagt Hongkong hem uit te leveren, meldden de Amerikaanse media . Snowden wordt ook verdacht van diefstal en illegaal gebruik van overheidsmiddelen.

De klokkenluider houdt zich sinds 20 mei schuil in de semi-onafhankelijke Chinese stadstaat. Nu is er een voorlopig aanhoudingsbevel uitgevaardigd, berichtte de krant The Washington Post op basis van anonieme overheidsbronnen.

Chinees veto

Tussen Hongkong en Washington is een uitleveringsverdrag van kracht, maar Beijing kan wel een veto stellen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie geeft geen commentaar over de inverdenkingstelling en het aanhoudingsbevel.

Snowden werkte eerst voor de CIA. Nadien begon hij bij de NSA, de Amerikaanse spionagedienst die verantwoordelijk is voor het PRISM-programma, dat wereldwijd telefoongesprekken en e-mails traceert. In Hawaï werkte hij vervolgens bij een onderaannemer voor de NSA.

Vanuit Hawaï vluchtte Snowden naar Hongkong, toen zijn gelekte informatie gepubliceerd werd door de Britse krant The Guardian.

Nationale veiligheid

De klacht werd ingediend door de openbare aanklagers in het Eastern District of Virginia, een gerechtelijk arrondissement in de staat Virginia waar al vaak zaken aangespannen werden die betrekking hebben op de nationale veiligheid. (Belga/TV)

Het Amerikaanse gerecht vraagt Hongkong hem uit te leveren, meldden de Amerikaanse media . Snowden wordt ook verdacht van diefstal en illegaal gebruik van overheidsmiddelen. De klokkenluider houdt zich sinds 20 mei schuil in de semi-onafhankelijke Chinese stadstaat. Nu is er een voorlopig aanhoudingsbevel uitgevaardigd, berichtte de krant The Washington Post op basis van anonieme overheidsbronnen.Chinees veto Tussen Hongkong en Washington is een uitleveringsverdrag van kracht, maar Beijing kan wel een veto stellen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie geeft geen commentaar over de inverdenkingstelling en het aanhoudingsbevel. Snowden werkte eerst voor de CIA. Nadien begon hij bij de NSA, de Amerikaanse spionagedienst die verantwoordelijk is voor het PRISM-programma, dat wereldwijd telefoongesprekken en e-mails traceert. In Hawaï werkte hij vervolgens bij een onderaannemer voor de NSA. Vanuit Hawaï vluchtte Snowden naar Hongkong, toen zijn gelekte informatie gepubliceerd werd door de Britse krant The Guardian. Nationale veiligheid De klacht werd ingediend door de openbare aanklagers in het Eastern District of Virginia, een gerechtelijk arrondissement in de staat Virginia waar al vaak zaken aangespannen werden die betrekking hebben op de nationale veiligheid. (Belga/TV)