NOS-gijzelnemer handelde alleen

De gewapende jongeman, met zijn pistool achter de rug © /

De negentienjarige Tarik Z. die zendtijd eiste bij de Nederlandse openbare omroep NOS en daarbij een beveiliger gijzelde, handelde alleen. In Nederland heerst nu discussie over de veiligheid van redacties.

De negentienjarige Tarik Z. die zendtijd eiste bij de Nederlandse openbare omroep NOS en een beveiliger gijzelde, heeft een bekentenis afgelegd en gezegd dat hij in zijn eentje heeft gehandeld, niet namens een terreurgroep of andere organisatie.

Complottheorieën

Ook was volgens hem geen sprake van een op handen zijnde cyberaanval of explosieven die ergens verstopt zouden zijn. In een brief had hij daar wel mee gedreigd. In de brief stond ook dat hij niet alleen was. Z. liet weten dat hij bij een ‘hackerscollectief’ hoorde. Bij zijn actie gebruikte hij een nepwapen, dat niet van een echt was te onderscheiden.

Door Nederlandse media ondervraagde kameraden zeiden dat Z. een “rijke verbeelding” heeft en zich de laatste tijd erg aan complottheorieën interesseerde. Bij de politie was Z. niet eerder bekend. De jongeman uit Pijnacker zal worden voorgeleid op verdenking van gijzeling en bedreiging. Het Openbaar Ministerie wil dat hij langer wordt vastgehouden en laat een persoonlijkheidsonderzoek uitvoeren.

Wat hem tot zijn daad heeft gebracht, is nog niet bekend en wordt onderzocht. Volgens de politie was er in ieder geval geen verband met andere gebeurtenissen in Nederland of het buitenland.

Veiligheid redacties

De actie, waarvan beelden de wereld zijn rondgegaan, heeft tot discussie geleid over de veiligheid van de redacties in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) wil daarover een gesprek met Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof en de burgemeesters van Hilversum en Amsterdam. De NVJ noemt het zeer verontrustend dat iemand blijkbaar zo makkelijk een redactie kan binnendringen. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content