Noord-Korea wil niets weten van Zuid-Koreaans aanbod over kernwapens

Kim Yo-jong, de jongere zus van Kim Jong-un, en de Zuid-Koreaanse ex-president Moon Jae-in © Reuters

Noord-Korea heeft geen oren naar het voorstel van Seoul om de ontwikkeling van kernwapens stil te leggen in ruil voor economische steun. Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, heeft het voorstel van de zuiderburen vrijdag ‘absurd’ genoemd.

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol riep Noord-Korea deze week tot twee keer toe op om de kernwapens in de ban te doen. Hij noemde de denuclearisatie “essentieel” voor blijvende vrede op het Koreaanse schiereiland en bood in ruil daarvoor onder meer voedsel, energie en hulp bij het moderniseren van de Noord-Koreaanse infrastructuur.

De machtige Kim zegt volgens Noord-Koreaanse staatsmedia dat kernwapens nooit vrijwillig aan de kant geschoven worden. ‘Dat Yoon denkt dat Noord-Korea zijn nationale trots inruilt voor economische samenwerking is kinderachtig en simplistisch’, stelt Kim. Zij voegt daaraan toe “niet met de Zuid-Koreanen aan tafel te willen zitten”.

Noord-Korea heeft dit jaar een recordaantal rakettesten uitgevoerd, met onder meer een langeafstandsraket die sinds 2017 niet meer gebruikt was. Eerder deze week werd duidelijk dat het land de banden met Rusland aanhaalt.

Partner Content