Noord-Korea wil kernwapenvrije wereld

Kim Jong-un © Reuters

‘Als een verantwoordelijke kernstaat, zal onze republiek geen nucleaire wapens gebruiken zolang haar soevereiniteit niet wordt bedreigd door agressieve vijandelijke machten met kernkoppen’, aldus Kim Jong-un.

Noord-Korea zal zijn nucleaire wapens enkel inzetten als de soevereiniteit van het land wordt bedreigd. Dat heeft leider Kim Jong-un volgens het staatspersagentschap KCNA tijdens het eerste partijcongres in 36 jaar van zijn Arbeiderspartij. Hij verklaarde ook dat zijn land wil komen tot een kernwapenvrije wereld en dat hij bereid is de betrekkingen met “vijandelijke” landen te verbeteren.

“Als een verantwoordelijke kernstaat, zal onze republiek geen nucleaire wapens gebruiken zolang haar soevereiniteit niet wordt bedreigd door agressieve vijandelijke machten met kernkoppen”, aldus Kim Jong-un. “Ze zal haar verplichtingen rond de non-proliferatie vervullen en blijven streven naar globale denuclearisatie.”

Dialoog

Kim verklaarde ook dat hij in dialoog wil treden met Zuid-Korea. Het is noodzakelijk om de betrekkingen “grondig te verbeteren”. De regering van Zuid-Korea weigert echter in dialoog te gaan zolang Pyongyang zijn atoomprogramma niet stopzet. Seoel gaat ervan uit dat Noord-Korea technisch gezien in staat is om een nieuwe atoomtest uit te voeren.

De spanningen rond het Noord-Koreaanse atoomprogramma lopen al een tijdje hoog op, nadat het land in januari een nieuwe kernproef heeft uitgevoerd en in februari een langeafstandsraket heeft afgevuurd.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft daarop de sancties tegen Noord-Korea opgevoerd. Het regime blijft echter dreigende taal spreken, en dreigde er al meer om de Verenigde Staten en Zuid-Korea aan te vallen als zij hun gezamenlijke militaire oefeningen, die Pyongyang als een voorbereiding voor een oorlog ziet, niet stopzetten. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content