Noord-Korea schrapt voorlopig huwelijken en begrafenissen

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. © REUTERS

Noord-Korea organiseert aanstaande vrijdag voor het eerst in 36 jaar een partijcongres en dat zal iedereen geweten hebben: huwelijken en begrafenissen kunnen niet plaatsvinden in de aanloop naar het congres en hoofdstad Pyongyang is in lockdown.

De Arbeiderspartij van Kim Jong-Un, de enige partij die in het land aan de macht is, laat alvast niets aan het toeval over om het partijcongres in goede banen te leiden en alle risico’s op incidenten uit te sluiten. Volgens de nieuwssite Daily NK, gevestigd in Zuid-Korea, is vrij bewegen in en rond de hoofdstad Pyonyang beperkt en wordt iedereen die ‘verdacht’ lijkt, door de autoriteiten gecontroleerd.

Het laatste partijcongres dateert van 1980. Toen werd Kim Jong-il officieel aangesteld als opvolger van de ‘Grote Leider’, Kim Il-Sung. In 2011 overleed die eerste en nam zijn zoon Kim Jong-un het roer over als opperste leider van de partij, het leger en het volk.

‘De echte kracht van ons land ligt in de eensgezindheid van onze leider en het volk, niet in nucleaire wapens’

Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ri Su-yong

Volgens de Britse nieuwssite The Independent wil de 33-jarige Kim Jong-un vooral zijn leiderschap in de verf zetten, Noord-Korea tot een nucleaire staat verklaren en zijn visie uiteenzetten over de economische en militaire toekomst van het land.

Sancties

In maart kondigden de Verenigde Naties nog verstrengde sancties aan tegen Noord-Korea, nadat het land een kernproef uitvoerde begin dit jaar en later ook op de vingers werd getikt bij een lancering van een vermeende langeafstandsraket. Die sancties zouden bijgedragen hebben tot de moeilijke economische situatie in het land.

‘Het grote probleem met die sancties is de naleving, de opvolging ervan door iedereen die de sancties ondertekend heeft en de verschillende interpretaties erover’, vertelde Korea-expert Koen De Ceuster eerder aan Knack.be.

Eensgezindheid

The Independent citeert nog de Noord-Koreaanse Minister van Buitenlandse Zaken Ri Su-Yong. Volgens hem staat vooral het economische luik voorop: ‘Het belangrijkste punt is het versnellen van de economische opbouw om tot een machtige natie uit te groeien. Daarnaast willen we de levensstandaard van de bevolking verbeteren en onze militaire capaciteiten versterken. Met het partijcongres willen we de wereld ook de eenheid van ons volk laten zien. De echte kracht van ons land ligt in de eensgezindheid van onze leider en het volk, niet in nucleaire of andere militaire wapens.’

Het partijcongres zou een vijftal dagen duren. Voorafgaand aan het congres werden de Noord-Koreanen nog aangespoord om gedurende 70 dagen harder te werken om zo hun loyaliteit aan de leider en de Arbeiderspartij te tonen. (RDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content