Noodtoestand afgekondigd in New York

© Reuters
Renske De Maesschalck
Renske De Maesschalck Renske De Maesschalck is redactrice bij weekend.be en ikgabouwen.be.

Van onze verslaggever Renske De Maesschalck in New York.

De sneeuwstorm die aan de oostkust van de Verenigde Staten verwacht werd, is in volle kracht over New York getrokken. De noodtoestand werd vrijdagavond afgekondigd.

De verwachte sneeuwstorm die onder meer over New York zou trekken, heeft zwaar huis gehouden in Manhattan. Vrijdag begon met vooral veel regen en een beetje hagel, maar al bij al geen weer om thuis voor te blijven. Dat dachten ook veel pendelaars en studenten die gewoon naar hun werk en school gingen. Er werd hier en daar al wat preventief gestrooid, maar er was geen sprake van hinder op de weg.

Later in de namiddag begonnen de temperaturen te dalen en werd de regen omgezet in sneeuw. Veel mensen begonnen dan ook snel inkopen te doen of hun gastank vol te tanken. Met Sandy nog in het vers geheugen was er sterke paniek dat er opnieuw een tekort aan middelen zou zijn. Burgemeester Bloomberg liet nochtans weten dat er absoluut geen reden was tot paniek. Hij heeft wel besloten om de luchthaven te sluiten waardoor er heel wat mensen vastzaten in New York. Ook de treinen van en naar Penn Station werden geannuleerd.

De avondspits verliep ook heel moeizaam, een taxi te pakken krijgen was zo goed als onmogelijk en de metro lijnen zaten stampvol wat ook weer voor heel wat vertraging zorgde. “Blijf binnen en als je nog op straat bent, ga dan zo snel mogelijk naar huis”, was de raad die burgemeester Bloomberg aan de inwoners van New York gaf. Er zijn dan ook veel mensen vroeger naar huis gegaan van hun werk en ook de meeste scholen zijn vroeger gestopt.

Het noodweer is te wijten aan twee stormen die boven Canada samengevoegd zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content