De Griekse premier Alexis Tsipras beschuldigt Spanje en Portugal ervan zijn land tegen te werken. Tijdens de laatste vergadering van de eurogroep zouden de twee landen geprobeerd hebben om de linkse regering in Griekenland onderuit te halen, aldus Tsipras.

'Het voelde aan als een as waar tegen we moesten opboksen, met Spanje en Portugal op kop', vatte Tsipras de Eurovergadering samen tijdens een partijbijeenkomst van Syriza. 'Deze landen lijken onze regering te willen omverwerpen.'

Bemiddelen achter de schermen

De Spaanse premier Mariano Rajoy reageerde misnoegd op de uitspraken van zijn Griekse collega. 'Het is niet onze verantwoordelijkheid dat de Grieken op straat komen, omdat de radicaal linkse partij beloften heeft gedaan die ze niet kan nakomen. Een externe vijand zoeken daarvoor is geen oplossing. Integendeel dat maakt de problemen alleen maar erger.'

De Portugese premier reageerde iets minder fel op de uitspraak van Tsipras. 'De Portugezen zijn verbaasd over deze ongegronde beschuldigingen', aldus een woordvoerder van premier Pedro Passos Coelho. Volgens De Standaard wordt er achter de schermen bij de Europese Commissie druk over en weer gebeld om te bemiddelen tussen de kibbelende partijen.

Spanje en Portugal, twee landen die in het verleden ook al aanspraak deden op Europese noodhulp, hebben beiden een rechtse regering. Volgens Tsipras hebben deze politici angst dat de 'linkse golf' zal overslaan en daarom 'willen ze mijn imago besmeuren', aldus Tsipras.

Verkiezingen in Spanje en Portugal

Zowel de Spanjaarden als de Portugezen trekken dit jaar nog naar de stembus. Vooral Podemos in Spanje vertoont heel wat gelijkenissen met Syriza. De beweging van leider Pablo Iglesias werd pas vorig jaar opgericht maar schiet als een komeet naar de top, zo blijkt uit de peilingen.

De Portugese verkiezingen in het najaar worden de eerste sinds die van juni 2011, en die volgden twee maanden nadat dat Lissabon aan Europa financiële steun vroeg in ruil voor strenge bezuinigingen. De campagne zal dan ook voor een groot deel over die bezuinigingen gaan. Het Linkse Blok verzet zich hevig tegen de besparingsmaatregelen en hoopt in de voetsporen van het Griekse Syriza te kunnen stappen.

In Portugal is de bevolking vooral boos omdat het land zich vier jaar netjes aan de eisen van de trojka heeft gehouden en daarom reageren ze negatief op de voorkeursbehandeling van Griekenland. (AVE)

De Griekse premier Alexis Tsipras beschuldigt Spanje en Portugal ervan zijn land tegen te werken. Tijdens de laatste vergadering van de eurogroep zouden de twee landen geprobeerd hebben om de linkse regering in Griekenland onderuit te halen, aldus Tsipras. 'Het voelde aan als een as waar tegen we moesten opboksen, met Spanje en Portugal op kop', vatte Tsipras de Eurovergadering samen tijdens een partijbijeenkomst van Syriza. 'Deze landen lijken onze regering te willen omverwerpen.' De Spaanse premier Mariano Rajoy reageerde misnoegd op de uitspraken van zijn Griekse collega. 'Het is niet onze verantwoordelijkheid dat de Grieken op straat komen, omdat de radicaal linkse partij beloften heeft gedaan die ze niet kan nakomen. Een externe vijand zoeken daarvoor is geen oplossing. Integendeel dat maakt de problemen alleen maar erger.' De Portugese premier reageerde iets minder fel op de uitspraak van Tsipras. 'De Portugezen zijn verbaasd over deze ongegronde beschuldigingen', aldus een woordvoerder van premier Pedro Passos Coelho. Volgens De Standaard wordt er achter de schermen bij de Europese Commissie druk over en weer gebeld om te bemiddelen tussen de kibbelende partijen.Spanje en Portugal, twee landen die in het verleden ook al aanspraak deden op Europese noodhulp, hebben beiden een rechtse regering. Volgens Tsipras hebben deze politici angst dat de 'linkse golf' zal overslaan en daarom 'willen ze mijn imago besmeuren', aldus Tsipras. Zowel de Spanjaarden als de Portugezen trekken dit jaar nog naar de stembus. Vooral Podemos in Spanje vertoont heel wat gelijkenissen met Syriza. De beweging van leider Pablo Iglesias werd pas vorig jaar opgericht maar schiet als een komeet naar de top, zo blijkt uit de peilingen. De Portugese verkiezingen in het najaar worden de eerste sinds die van juni 2011, en die volgden twee maanden nadat dat Lissabon aan Europa financiële steun vroeg in ruil voor strenge bezuinigingen. De campagne zal dan ook voor een groot deel over die bezuinigingen gaan. Het Linkse Blok verzet zich hevig tegen de besparingsmaatregelen en hoopt in de voetsporen van het Griekse Syriza te kunnen stappen. In Portugal is de bevolking vooral boos omdat het land zich vier jaar netjes aan de eisen van de trojka heeft gehouden en daarom reageren ze negatief op de voorkeursbehandeling van Griekenland. (AVE)