Nog geen akkoord over Amerikaanse begroting

© belga

Het blijft wachten op een doorbraak in de begrotingsstrijd tussen Democraten en Republikeinen.

Het blijft wachten op een doorbraak in de begrotingsstrijd tussen Democraten en Republikeinen.

De crisisvergadering in de Verenigde Staten tussen president Barack Obama en de Republikeinen heeft niet tot een doorbraak geleid. De vergadering over de begrotingsstrijd eindigde volgens regeringsverantwoordelijken al na een uur. Er werd werd wel overeengekomen dat de door Democraten beheerste Senaat een wetsvoorstel voorbereidt, bericht tv-zender CNN. Zowel Democraten als Republikeinen zijn bereid mee te werken.

Volgens de Democratische fractieleider in de Senaat, Harry Reid, is de kans groot dat er voor zondag een oplossing komt. Beslissend evenwel is de goedkeuring in het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen de meerderheid hebben.

President Obama presenteerde vrijdag geen nieuw compromisvoorstel. Hij houdt vast aan belastingverhogingen voor gezinnen met een jaarinkomen van meer dan 250.000 dollar. Dat is niet naar de zin van de Republikeinen, die aansturen op meer besparingen in plaats van belastingverhogingen.

Over de zogenaamde ‘fiscal cliff’ wordt al verscheidene weken gebakkeleid tussen Democraten en Republikeinen. Als de Amerikaanse overheid tegen het einde van het jaar geen knopen doorhakt, dan vervalt op 1 januari 2013 namelijk de belastingverlaging op inkomsten die de vorige president Bush nog gelanceerd heeft. Bovendien dreigen de Amerikanen vanaf de eerste dag van het jaar onderworpen te worden aan een resem besparingen. Door de combinatie van belastingverhogingen en besparingen neemt de vrees toe dat de VS begin volgend jaar in een recessie belandt. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content