Het Nigeriaanse leger heeft Gwoza, in het noordoosten van het land, heroverd op de terreurgroepering Boko Haram. Vorig jaar had de groep er nog een kalifaat uitgeroepen. Juist vandaag heeft de Tsjadische president nog geklaagd over Nigeria's engagement in de strijd.

'Het leger heeft Gwoza deze morgen ingenomen en heeft daarbij het hoofdkwartier van het zogenaamde kalifaat van de terroristen vernietigd', meldt het Nigeriaanse ministerie van Defensie via Twitter. 'Verschillende terroristen kwamen om en vele anderen zijn gevangengenomen.'

Steden twee keer innemen

Net vandaag heeft de president van Tsjaad, Idriss Déby, nog geklaagd over de betrokkenheid van Nigeria in de strijd tegen Boko Haram. Het Tsjadische leger voert mee strijd tegen de islamisten in Nigeria, maar zegt weinig steun te krijgen.

'We zijn al twee maanden ter plaatse, maar we hebben nog geen enkel direct contact gehad met het Nigeriaanse leger', zegt Déby in de Franse krant Le Point. Tsjaad wil dat het Nigeriaanse leger de steden bezet die het inneemt.

Verkiezingsaffiche Nigeria: Goodluck Jonathan, Reuters
Verkiezingsaffiche Nigeria: Goodluck Jonathan © Reuters

'Sommige steden moeten we twee keer innemen. We zijn genoodzaakt om ze te verlaten en dan komt Boko Haram gewoon terug, waarop wij ook weer moeten terugkeren. Dat heeft een grote menselijke en materiële kost', voegt Déby nog toe.

Afrikaanse landen vragen spoedzitting over mensenrechten

Intussen hebben de Afrikaanse landen gevraagd om een spoedzitting van de Raad voor mensenrechten van de VN over het geweld door Boko Haram. De voorzitter van de Raad, de Duitse president Joachim Gauck, ontving de aanvraag donderdagnacht van Algerije dat in naam spreekt van de Afrikaanse landen, aldus woordvoerder Rolando Gomez.

De aanvraag is momenteel ondertekend door 19 landen. Wat de vraag precies inhoudt, wordt later bekendgemaakt.

Boko Haram dreigt verkiezingen te verstoren

De oproep van de Afrikaanse landen kwam er donderdagavond, toen de verkiezingscampagne in Nigeria werd beëindigd, 48 uur voor de presidentsverkiezingen in de grootste Afrikaanse economie van start gaan. Boko Haram kondigde aan de verkiezingen te verstoren.

Het geweld van de islamistische opstandelingen jaagde tot nu toe al meer dan 13.000 mensen de dood in en deed 1,5 miljoen mensen op de vlucht slaan sinds 2009. Veel van de vluchtelingen vonden onderdak in de buurlanden van Nigeria. Het is hoogst uitzonderlijk dat de Raad voor Mensenrechten een buitengewone vergadering houdt. De Afrikaanse landen willen de vergadering op 1 april van start zien gaan. (Belga/AVE)

Het Nigeriaanse leger heeft Gwoza, in het noordoosten van het land, heroverd op de terreurgroepering Boko Haram. Vorig jaar had de groep er nog een kalifaat uitgeroepen. Juist vandaag heeft de Tsjadische president nog geklaagd over Nigeria's engagement in de strijd.'Het leger heeft Gwoza deze morgen ingenomen en heeft daarbij het hoofdkwartier van het zogenaamde kalifaat van de terroristen vernietigd', meldt het Nigeriaanse ministerie van Defensie via Twitter. 'Verschillende terroristen kwamen om en vele anderen zijn gevangengenomen.' Net vandaag heeft de president van Tsjaad, Idriss Déby, nog geklaagd over de betrokkenheid van Nigeria in de strijd tegen Boko Haram. Het Tsjadische leger voert mee strijd tegen de islamisten in Nigeria, maar zegt weinig steun te krijgen. 'We zijn al twee maanden ter plaatse, maar we hebben nog geen enkel direct contact gehad met het Nigeriaanse leger', zegt Déby in de Franse krant Le Point. Tsjaad wil dat het Nigeriaanse leger de steden bezet die het inneemt. 'Sommige steden moeten we twee keer innemen. We zijn genoodzaakt om ze te verlaten en dan komt Boko Haram gewoon terug, waarop wij ook weer moeten terugkeren. Dat heeft een grote menselijke en materiële kost', voegt Déby nog toe. Intussen hebben de Afrikaanse landen gevraagd om een spoedzitting van de Raad voor mensenrechten van de VN over het geweld door Boko Haram. De voorzitter van de Raad, de Duitse president Joachim Gauck, ontving de aanvraag donderdagnacht van Algerije dat in naam spreekt van de Afrikaanse landen, aldus woordvoerder Rolando Gomez. De aanvraag is momenteel ondertekend door 19 landen. Wat de vraag precies inhoudt, wordt later bekendgemaakt. De oproep van de Afrikaanse landen kwam er donderdagavond, toen de verkiezingscampagne in Nigeria werd beëindigd, 48 uur voor de presidentsverkiezingen in de grootste Afrikaanse economie van start gaan. Boko Haram kondigde aan de verkiezingen te verstoren. Het geweld van de islamistische opstandelingen jaagde tot nu toe al meer dan 13.000 mensen de dood in en deed 1,5 miljoen mensen op de vlucht slaan sinds 2009. Veel van de vluchtelingen vonden onderdak in de buurlanden van Nigeria. Het is hoogst uitzonderlijk dat de Raad voor Mensenrechten een buitengewone vergadering houdt. De Afrikaanse landen willen de vergadering op 1 april van start zien gaan. (Belga/AVE)