De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan heeft de sluiting van de maritieme en landsgrenzen bevolen tot de presidentsverkiezingen van aanstaande zaterdag, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De grenzen gaan dicht vanaf woensdagmiddernacht tot zaterdagmiddernacht. De maatregel is bedoeld om 'de komende nationale verkiezingen vredevol te laten verlopen', luidt het communiqué.

1.000 doden tijdens vorige verkiezingen

Nigeria grenst over land aan Benin, Kameroen, Tsjaad en Niger. De veiligheid is vaak een probleem tijdens verkiezingen in Nigeria waar politieke tegenstellingen geregeld ook etnische en religieuze spanningen aan het oppervlak brengen. Tijdens de vorige presidentsverkiezingen in 2011 vielen ongeveer 1.000 doden tijdens protesten na de stembusgang en de bekendmaking van de winst van Jonathan ten koste van oppositiekandidaat Muhammadu Buhari.

Ook dit jaar dingen beide mannen weer naar het presidentsambt in wat zich aankondigt als een zeer spannende verkiezingsstrijd.

Boko Haram ontvoert 500 mensen

Deze verkiezingen werden trouwens al eens uitgesteld omwille van veiligheidsredenen door de dreiging van de islamistische terreurorganisatie Boko Haram.

Deze islamistische terreurorganisatie heeft meer dan 500 mensen kunnen ontvoeren toen de rebellen op de vlucht sloegen uit een stad in het noorden van Nigeria. Dat heeft het leger van Niger bevestigd.

De opstandelingen namen 500 kinderen, vrouwen en enkele mannen mee uit de stad Damasak toen ze op de vlucht sloegen voor een grootschalige aanval van Nigerese en Tsjadische troepen, zegt sergeant Ibrahim Issa. De ontvoering wordt bevestigd door Usmanu Yusuf, een lokale regeringsvertegenwoordiger van de belangrijke noordelijke Nigeriaanse stad Maiduguri.

Naar schatting 13.000 mensen kwamen al om het leven door Boko Haram, dat een eigen staat onder de sharia wil oprichten. (Belga/AVE)

De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan heeft de sluiting van de maritieme en landsgrenzen bevolen tot de presidentsverkiezingen van aanstaande zaterdag, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.De grenzen gaan dicht vanaf woensdagmiddernacht tot zaterdagmiddernacht. De maatregel is bedoeld om 'de komende nationale verkiezingen vredevol te laten verlopen', luidt het communiqué. Nigeria grenst over land aan Benin, Kameroen, Tsjaad en Niger. De veiligheid is vaak een probleem tijdens verkiezingen in Nigeria waar politieke tegenstellingen geregeld ook etnische en religieuze spanningen aan het oppervlak brengen. Tijdens de vorige presidentsverkiezingen in 2011 vielen ongeveer 1.000 doden tijdens protesten na de stembusgang en de bekendmaking van de winst van Jonathan ten koste van oppositiekandidaat Muhammadu Buhari. Ook dit jaar dingen beide mannen weer naar het presidentsambt in wat zich aankondigt als een zeer spannende verkiezingsstrijd. Deze verkiezingen werden trouwens al eens uitgesteld omwille van veiligheidsredenen door de dreiging van de islamistische terreurorganisatie Boko Haram. Deze islamistische terreurorganisatie heeft meer dan 500 mensen kunnen ontvoeren toen de rebellen op de vlucht sloegen uit een stad in het noorden van Nigeria. Dat heeft het leger van Niger bevestigd.De opstandelingen namen 500 kinderen, vrouwen en enkele mannen mee uit de stad Damasak toen ze op de vlucht sloegen voor een grootschalige aanval van Nigerese en Tsjadische troepen, zegt sergeant Ibrahim Issa. De ontvoering wordt bevestigd door Usmanu Yusuf, een lokale regeringsvertegenwoordiger van de belangrijke noordelijke Nigeriaanse stad Maiduguri. Naar schatting 13.000 mensen kwamen al om het leven door Boko Haram, dat een eigen staat onder de sharia wil oprichten. (Belga/AVE)