Een maand na de veroordeling van de vroegere kamerdienaar van de paus is in het Vaticaan een tweede proces rond het lekken van vertrouwelijke documenten begonnen. Nu staat de Italiaanse informaticus Claudio Sciarpelletti (48) van het Vaticaan voor de rechter omdat hij "butler" Paolo Gabriele zou hebben geholpen bij het lekken van de documenten. De beschuldiging luidt heling.

Voor de magistratuur heeft Sciarpelletti maar een "eerder marginale rol" in "Vatileaks" gespeeld, aldus woordvoerder Frederico Lombardi van het Vaticaan. Het is onduidelijk of de beschuldigde zelf is opgedaagd dan wel zijn advocaat.

Camera's zijn niet toegelaten in de rechtszaal. Slechts een zeer beperkte groep journalisten mag aanwezig zijn. Zij mogen pas na afloop van de debatten hun collega's op de hoogte brengen. Wellicht valt de uitspraak snel.

De ICT-specialist riskeert tot twaalf maand cel. Hij was op 25 mei aangehouden en een dag later weer vrijgelaten. Gabriele kreeg op 6 oktober anderhalf jaar gevangenis toebedeeld. (Belga/INM)

Een maand na de veroordeling van de vroegere kamerdienaar van de paus is in het Vaticaan een tweede proces rond het lekken van vertrouwelijke documenten begonnen. Nu staat de Italiaanse informaticus Claudio Sciarpelletti (48) van het Vaticaan voor de rechter omdat hij "butler" Paolo Gabriele zou hebben geholpen bij het lekken van de documenten. De beschuldiging luidt heling. Voor de magistratuur heeft Sciarpelletti maar een "eerder marginale rol" in "Vatileaks" gespeeld, aldus woordvoerder Frederico Lombardi van het Vaticaan. Het is onduidelijk of de beschuldigde zelf is opgedaagd dan wel zijn advocaat. Camera's zijn niet toegelaten in de rechtszaal. Slechts een zeer beperkte groep journalisten mag aanwezig zijn. Zij mogen pas na afloop van de debatten hun collega's op de hoogte brengen. Wellicht valt de uitspraak snel. De ICT-specialist riskeert tot twaalf maand cel. Hij was op 25 mei aangehouden en een dag later weer vrijgelaten. Gabriele kreeg op 6 oktober anderhalf jaar gevangenis toebedeeld. (Belga/INM)