Nieuwe onrust in Servië: demonstranten dringen parlement binnen

Politieagenten voor het Servische parlement. © Belga

In Belgrado zijn vrijdagnacht tientallen mensen gearresteerd, nadat een groep gewelddadige betogers voor het Servische parlement de politie aanviel, en ook verschillende journalisten en mensen die aan het filmen waren.

Een groep jonge mannen had zich vrijdagavond eerst een weg gebaand voorbij betogers die tegen geweld zijn, en drong via een onbewaakte deur het parlement binnen. De politie die binnen opgesteld stond drong hen terug, en vormde een ketting om de betogers tegen te houden. Een half uur lang werden ze bekogeld met flessen en stenen.

Aanvankelijk zette de politie geen traangas in bij de schermutselingen voor het parlementsgebouw. Maar uiteindelijk deden ze dat wel om het geweld te stoppen. Volgens lokale media arresteerde de politie minstens 70 mensen die betrokken waren bij het geweld. Verschillende mensen raakten ook gewond.

De rest van de betogers hield het vreedzaam. Het was al de vierde avond van protesten, die aanvankelijk een reactie waren op de herinvoering van lockdownmaatregelen. President Aleksandar Vucic trok een eerder aangekondigde lockdown tijdens het weekend in, maar verving die wel door andere maatregelen. Zo zijn bijeenkomsten met meer dan tien mensen verboden in de hoofdstad, omdat het aantal coronabesmettingen toeneemt.

De betogers verwijten de regering die nieuwe piek te hebben veroorzaakt door te snel de coronamaatregelen te versoepelen. In mei konden voetbalwedstrijden, religieuze evenementen en privébijeenkomsten weer doorgaan, en op 21 juni werden verkiezingen georganiseerd. Maar intussen zijn de betogingen ook steeds meer gericht tegen het autocratische bewind van president Aleksandar Vucic.

Partner Content