Volgens de laatste cijfers heeft het rechts-conservatieve Nea Dimokratia de verkiezingen gewonnen met 39,9 procent, en behaalde Tsipras' extreemlinkse partij Syriza 31,5 procent, een verlies van bijna 5 procent in vergelijking met de vorige verkiezingen in 2015.

Dat betekent dat Nea Dimokratia een absolute meerderheid heeft, want het Griekse kiessysteem bepaalt dat de grootste partij in het parlement een bonus van 50 zetels krijgt.

Het sociaaldemocratische Kinal (Beweging voor Verandering) zal volgens de krant Kathimerini naar verwachting op 8,3 procent eindigen, de Griekse Communistische Partij op 5,3 procent, de Griekse Oplossing op 3,7 procent en het linkse MeRA25 op 3,4 procent. De extreemrechtse partij Gouden Dageraad eindigt onder de kiesdrempel van 3 procent.

Vervroegd

Syriza boekte in januari 2015, in volle Griekse schuldencrisis, met 36,3 procent van de stemmen een grote verkiezingsoverwinning. Maar na een duidelijke nederlaag bij de Europese verkiezingen van 26 mei besliste de Griekse premier om de parlementsverkiezingen met enkele maanden te vervroegen. Normaal gezien moesten de verkiezingen pas in oktober plaatsvinden.

De uittredende premier Tsipras heeft zondagavond in een toespraak in het Zappeion met opgeheven hoofd gereageerd op het verlies van zijn extreemlinkse partij Syriza bij de vervroegde parlementsverkiezingen van zondag. 'Om Griekenland te brengen naar waar het nu staat, moesten we moeilijke beslissingen nemen met een hoge politieke kost', zei hij.

'Syriza regeerde tijdens het moeilijkste moment in de moderne geschiedenis van Griekenland', zei Tsipras. Hij gaf toe dat er fouten werden gemaakt, maar dat zijn partij wel de doelstelling heeft bereikt om Griekenland te verlossen van besparingsmaatregelen.

Lees verder onder de foto

De Griekse premier Alexis Tsipras brengt zijn stem uit, 26 mei 2019, Belga
De Griekse premier Alexis Tsipras brengt zijn stem uit, 26 mei 2019 © Belga

Tsipras nam de verantwoordelijkheid van het verlies van zijn partij op zich, en beloofde Syriza te zullen hervormen tot een 'grote progressieve democratische partij'.

Nea Dimokratia-leider en toekomstig premier Kyriakos Mitsotakis hield zondagavond een overwinningsspeech. Daarin zei hij dat de Grieken een duidelijke boodschap hebben gegeven voor groei, jobcreatie en veiligheid. Hij verklaarde de transparantie en meritocratie terug te zullen brengen naar Griekenland, en de stem van zijn land luider te zullen doen klinken in Europa. Maandag zal hij ingezworen worden als premier, en zal zijn regering aangekondigd worden.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft Mitsotakis gefeliciteerd met zijn 'duidelijke overwinning', maar voegde eraan toe dat 'er nog veel te doen is' om Griekenland er weer helemaal bovenop te helpen.

Volgens de laatste cijfers heeft het rechts-conservatieve Nea Dimokratia de verkiezingen gewonnen met 39,9 procent, en behaalde Tsipras' extreemlinkse partij Syriza 31,5 procent, een verlies van bijna 5 procent in vergelijking met de vorige verkiezingen in 2015. Dat betekent dat Nea Dimokratia een absolute meerderheid heeft, want het Griekse kiessysteem bepaalt dat de grootste partij in het parlement een bonus van 50 zetels krijgt.Het sociaaldemocratische Kinal (Beweging voor Verandering) zal volgens de krant Kathimerini naar verwachting op 8,3 procent eindigen, de Griekse Communistische Partij op 5,3 procent, de Griekse Oplossing op 3,7 procent en het linkse MeRA25 op 3,4 procent. De extreemrechtse partij Gouden Dageraad eindigt onder de kiesdrempel van 3 procent.VervroegdSyriza boekte in januari 2015, in volle Griekse schuldencrisis, met 36,3 procent van de stemmen een grote verkiezingsoverwinning. Maar na een duidelijke nederlaag bij de Europese verkiezingen van 26 mei besliste de Griekse premier om de parlementsverkiezingen met enkele maanden te vervroegen. Normaal gezien moesten de verkiezingen pas in oktober plaatsvinden. De uittredende premier Tsipras heeft zondagavond in een toespraak in het Zappeion met opgeheven hoofd gereageerd op het verlies van zijn extreemlinkse partij Syriza bij de vervroegde parlementsverkiezingen van zondag. 'Om Griekenland te brengen naar waar het nu staat, moesten we moeilijke beslissingen nemen met een hoge politieke kost', zei hij. 'Syriza regeerde tijdens het moeilijkste moment in de moderne geschiedenis van Griekenland', zei Tsipras. Hij gaf toe dat er fouten werden gemaakt, maar dat zijn partij wel de doelstelling heeft bereikt om Griekenland te verlossen van besparingsmaatregelen. Lees verder onder de fotoTsipras nam de verantwoordelijkheid van het verlies van zijn partij op zich, en beloofde Syriza te zullen hervormen tot een 'grote progressieve democratische partij'. Nea Dimokratia-leider en toekomstig premier Kyriakos Mitsotakis hield zondagavond een overwinningsspeech. Daarin zei hij dat de Grieken een duidelijke boodschap hebben gegeven voor groei, jobcreatie en veiligheid. Hij verklaarde de transparantie en meritocratie terug te zullen brengen naar Griekenland, en de stem van zijn land luider te zullen doen klinken in Europa. Maandag zal hij ingezworen worden als premier, en zal zijn regering aangekondigd worden. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft Mitsotakis gefeliciteerd met zijn 'duidelijke overwinning', maar voegde eraan toe dat 'er nog veel te doen is' om Griekenland er weer helemaal bovenop te helpen.