In meer dan honderd plaatsen gingen betogers de straat op na de oproep van Navalny om te protesteren tegen het bewind van president Vladimir Poetin. In de hoofdstad Moskou alleen al ging het om tienduizenden mensen. Navalny werd maandag veroordeeld tot dertig dagen gevangenisstraf omdat hij de voorwaarden van een eerdere straf zou hebben geschonden. Hij was net teruggekeerd uit Duitsland, waar hij herstelde van een vergiftiging die hij in Rusland had opgelopen. Moskou wordt ervan beschuldigd achter de vergiftiging te zitten.

OVD-Info zei zondag dat de politie ten minste 3.324 demonstranten in tientallen steden in hechtenis heeft genomen, van wie 1.320 in Moskou en 490 in de tweede stad Sint-Petersburg. Het betreft het grootste aantal aanhoudingen bij oppositiebijeenkomsten in de geschiedenis van het moderne Rusland. Een aantal demonstranten raakte gewond bij de betogingen in de hoofdstad en Sint-Petersburg.

Openbare aanklagers in Sint-Petersburg lieten zaterdagavond in een verklaring weten dat zij overtredingen aan het onderzoeken waren, onder meer 'van de kant van de wetshandhavers' en het gebruik van geweld tegen een niet-geïdentificeerde vrouw. De verklaring kwam nadat lokale media een video hadden gepubliceerd waarop te zien was hoe een vrouw van middelbare leeftijd op de grond viel nadat zij door de oproerpolitie was geschopt.

Politieagent ontslagen na tonen solidariteit met Navalny

Een Russische politieagent is uit zijn functie ontheven nadat hij op internet een video had geplaatst waarin hij solidariteit betuigde met de gevangengenomen Kremlin-criticus Aleksej Navalny. Roeslan Agibalov uit de stad Koersk, zo'n 450 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Moskou, had de clip gepost "ter ondersteuning van Navalny en alle politieke gevangenen'.

Hij zei dat hij bang was dat zijn kinderen hem later zouden vragen: 'Pap, wat heb je gedaan om ons in een vrij, welvarend land te laten leven?', zegt Agibalov onder meer in de video. 'En daar heb ik dan geen antwoord op.'

De politieman vroeg zijn woorden niet op te vatten als een oproep tot protesten van Navalny-aanhangers, die zaterdag in heel Rusland plaatsvonden. Niettemin werd hij korte tijd later ontslagen, aldus het departement Koersk van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De politieman had de beroepseer bezoedeld, zei het ministerie in de motivering.

In meer dan honderd plaatsen gingen betogers de straat op na de oproep van Navalny om te protesteren tegen het bewind van president Vladimir Poetin. In de hoofdstad Moskou alleen al ging het om tienduizenden mensen. Navalny werd maandag veroordeeld tot dertig dagen gevangenisstraf omdat hij de voorwaarden van een eerdere straf zou hebben geschonden. Hij was net teruggekeerd uit Duitsland, waar hij herstelde van een vergiftiging die hij in Rusland had opgelopen. Moskou wordt ervan beschuldigd achter de vergiftiging te zitten.OVD-Info zei zondag dat de politie ten minste 3.324 demonstranten in tientallen steden in hechtenis heeft genomen, van wie 1.320 in Moskou en 490 in de tweede stad Sint-Petersburg. Het betreft het grootste aantal aanhoudingen bij oppositiebijeenkomsten in de geschiedenis van het moderne Rusland. Een aantal demonstranten raakte gewond bij de betogingen in de hoofdstad en Sint-Petersburg.Openbare aanklagers in Sint-Petersburg lieten zaterdagavond in een verklaring weten dat zij overtredingen aan het onderzoeken waren, onder meer 'van de kant van de wetshandhavers' en het gebruik van geweld tegen een niet-geïdentificeerde vrouw. De verklaring kwam nadat lokale media een video hadden gepubliceerd waarop te zien was hoe een vrouw van middelbare leeftijd op de grond viel nadat zij door de oproerpolitie was geschopt.Een Russische politieagent is uit zijn functie ontheven nadat hij op internet een video had geplaatst waarin hij solidariteit betuigde met de gevangengenomen Kremlin-criticus Aleksej Navalny. Roeslan Agibalov uit de stad Koersk, zo'n 450 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Moskou, had de clip gepost "ter ondersteuning van Navalny en alle politieke gevangenen'.Hij zei dat hij bang was dat zijn kinderen hem later zouden vragen: 'Pap, wat heb je gedaan om ons in een vrij, welvarend land te laten leven?', zegt Agibalov onder meer in de video. 'En daar heb ik dan geen antwoord op.'De politieman vroeg zijn woorden niet op te vatten als een oproep tot protesten van Navalny-aanhangers, die zaterdag in heel Rusland plaatsvonden. Niettemin werd hij korte tijd later ontslagen, aldus het departement Koersk van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De politieman had de beroepseer bezoedeld, zei het ministerie in de motivering.