New York wil recht op abortus en contraceptie verankeren in de wet

Biden met de gouverneur van New York State Kathy Hochul op 1 juni 2022. © Reuters

De Amerikaanse staat New York wil het recht op abortus en contraceptie verankeren in de wetgeving van de staat, nadat het Hooggerechtshof afgelopen week het federale recht op abortus annuleerde. De Senaat van de staat keurde daarover vrijdag een wettekst goed.

Met het ‘Equal Rights Amendment’ profileert de politiek progressieve staat zich als een van de eerste om de reproductieve rechten wettelijk te beschermen.

Het amendement gaat echter verder dan dat, meldt The New York Times. Het verbiedt de overheid om te discrimineren op basis van een reeks kwalificaties zoals ras, etniciteit, afkomst, handicap of geslacht. Op de lijst staan ook seksuele oriëntatie, genderidentiteit en -expressie en zwangerschap expliciet vermeld.

Het Huis van Afgevaardigden moet de tekst nog goedkeuren, waarna de bevolking zich tijdens een referendum over de wet moet uitspreken. De wet kan ten vroegste in 2024 van kracht worden.
‘We kunnen ons niet langer permitteren om risico’s te lopen, aangezien de conservatieven niet alleen alles voor de rechtbank zullen brengen, maar ook alle rechtbanken beginnen te controleren’, zei senator Liz Krueger, die het amendement heeft opgesteld. ‘Het wordt steeds belangrijker om zaken te verankeren in de grondwet of de wetten van de staten.’

Het Hooggerechtshof maakte op 24 juni een einde aan het historische arrest Roe versus Wade uit 1973, dat het federale recht op abortus verzekerde. Staten kunnen nu dus zelf kiezen of ze abortus al dan niet toelaten. Ongeveer de helft van de staten, vooral in het centrum en het zuiden van het land, zouden abortus willen verbieden of hebben dat al gedaan.

Een tiental progressieve staten – naast New York ook onder meer Vermont, Maryland, Californië en Washington – heeft dan weer al aangegeven het recht op abortus te willen beschermen.

Partner Content