‘Netwerk van 250 handelszaken in Spanje financiert jihadisten’

© Reuters

Spanje is één van de financiële centra van de jihad in Syrië en Irak, schrijft El Pais. Volgens de krant bestaat er een netwerk van zo’n 250 handelszaken,, van telefoonwinkels tot slagers en kruidenierszaken, dat geld inzamelt voor de islamistische terreurgroepen IS of al-Nusra.

De kleine bedrijfjes zenden geld naar de jihadisten, zonder enige vorm van controle. Ze maken gebruik van het traditionele hawala-geldtransfersysteem, dat volledig gebaseerd is op vertrouwen. Het systeem wordt in Spanje door 150.000 moslims gehanteerd om geld te zenden naar hun vaderland. Omdat het zich buiten het banksysteem bevindt – het maakt gebruik van vertrouwenspersonen – is er geen controle op. In Spanje zijn het vooral Pakistanen die een rol spelen in het hawala-systeem.

‘De jihadisten zijn niet alleen terroristen aan het rekruteren in Spanje, ze zorgen ook voor de financiering vanuit Spanje’, citeert de krant een bron bij de inlichtingendiensten. Volgens hem is het netwerk onlangs sterk uitgebreid. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content