Netanyahu bekritiseert VN-resolutie over bezetting Palestijnse gebieden

De herkozen Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft scherpe kritiek geuit op een resolutie van de Verenigde Naties waarbij het Internationaal Gerechtshof wordt gevraagd zich te buigen over de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden.

Er waren 87 stemmen voor de resolutie, 26 tegen en 53 onthoudingen. Onder de westerse landen was er verdeeldheid, maar de Arabische landen stemden unaniem voor, net als Rusland en China. Het gerechtshof in Den Haag wordt gevraagd om ‘de juridische gevolgen vast te stellen van de voortdurende schending door Israël van het recht op zelfbeschikking van het Palestijnse volk’. 

Israël veroverde in 1967 onder meer de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Daar leven op vandaag ruim 600.000 Israëlische kolonisten. De Palestijnen eisen de gebieden echter op voor een onafhankelijke staat, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. 

‘Net als honderden andere problematische resoluties van de VN-vergadering tegen Israël, zal deze resolutie de Israëlische regering niet binden’, reageert Netanyahu op de resolutie. “Het Joodse volk heeft zijn land niet bezet en bezet ook zijn eeuwige hoofdstad Jeruzalem niet.”  De Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh had het daarentegen over een ‘nieuwe zege van het Palestijnse volk’.

Partner Content