Een campagne lang heeft premier Benjamin Netanyahu warm en koud geblazen rond een Palestijnse staat. In 2009 had hij zich, naar wordt aangenomen onder druk van de toen nieuwverkozen Amerikaanse president Obama, uitgesproken voor een twee-statenoplossing, met Israël en de Palestijnse Staat.

Eerder tijdens de huidige campagne voor parlementsverkiezingen had Netanyahu twijfel doen ontstaan of hij die oplossing nog wel genegen was. Maar op de slotdag van de campagne, met peilingen die in het nadeel van zijn Likoedpartij lijken uit te vallen, nam hij die twijfel weg.

"Ik denk dat iedereen die vandaag een Palestijnse staat opricht en daarvoor land opgeeft, in de kaart speelt van radicale islam die de staat Israël wil aanvallen", zei hij in een video-interview met NRG, een rechtse Israëlische nieuwssite. "Het risico bestaat dat een linkse regering zich zal schikken naar de internationale gemeenschap en de bevelen van die gemeenschap zal opvolgen".

Netanyahu kreeg de voorbije weken vaak de kritiek dat hij zich juist isoleert van de internationale gemeenschap, en van de grote bondgenoot, de VS.

De voornaamste rivaal van Netanyahu in deze verkiezingen, Isaac Herzog van de centrum-linkse Zionistische Unie, heeft gezegd dat hij wel degelijk de twee-statenaanpak volgt en het vredesproces nieuw leven wil inblazen.

(RR)

Een campagne lang heeft premier Benjamin Netanyahu warm en koud geblazen rond een Palestijnse staat. In 2009 had hij zich, naar wordt aangenomen onder druk van de toen nieuwverkozen Amerikaanse president Obama, uitgesproken voor een twee-statenoplossing, met Israël en de Palestijnse Staat. Eerder tijdens de huidige campagne voor parlementsverkiezingen had Netanyahu twijfel doen ontstaan of hij die oplossing nog wel genegen was. Maar op de slotdag van de campagne, met peilingen die in het nadeel van zijn Likoedpartij lijken uit te vallen, nam hij die twijfel weg."Ik denk dat iedereen die vandaag een Palestijnse staat opricht en daarvoor land opgeeft, in de kaart speelt van radicale islam die de staat Israël wil aanvallen", zei hij in een video-interview met NRG, een rechtse Israëlische nieuwssite. "Het risico bestaat dat een linkse regering zich zal schikken naar de internationale gemeenschap en de bevelen van die gemeenschap zal opvolgen". Netanyahu kreeg de voorbije weken vaak de kritiek dat hij zich juist isoleert van de internationale gemeenschap, en van de grote bondgenoot, de VS.De voornaamste rivaal van Netanyahu in deze verkiezingen, Isaac Herzog van de centrum-linkse Zionistische Unie, heeft gezegd dat hij wel degelijk de twee-statenaanpak volgt en het vredesproces nieuw leven wil inblazen.(RR)