Nederlandse columniste heeft Turkije verlaten

Ebru Umar © Belga Image

De controversiële columniste Ebru Umar mag Turkije verlaten en is inmiddels teruggereisd naar Nederland. Dat heeft de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders bekendgemaakt.

.

Turkije heeft dinsdag het uitreisverbod ingetrokken. Ebru Umar mag de gerechtelijke procedure in Nederland afwachten.

De columniste werd zaterdagavond op 23 april op haar vakantieadres in Turkije aangehouden wegens kritische tweets over de Turkse president Erdogan. De dagen na haar aanhouding en latere vrijlating ontbrandde in Nederland een felle discussie over de vrijheid van meningsuiting en speciaal die van columnisten. Op sociaalnetwerksites waren ook veel juichende geluiden te horen na de aanhouding van columniste. Sommige Turkse Nederlanders voelden zich beledigd en gekwetst door haar vaak felle tweets over de Turken en over Erdogan in het bijzonder.

Er werd in de dagen na haar aanhouding in het appartement van Ebru Umar in Amsterdamingebroken, al is niet uitgemaakt of dat met de controverse te maken heeft.

Politici reageerden positief op het feit dat de columniste Turkije heeft verlaten. “Goed nieuws: Ebru Umar komt naar Nederland. Blij dat het zover is”, tweette premier Mark Rutte. Vicepremier en minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher, gebruikte hetzelfde kanaal en twitterde: “Zo. Welkom thuis Ebru Umar”. D66-leider Alexander Pechtold sprak van een “wijs besluit van Turkije”. PVV-leider Geert Wilders noemde het “prachtig nieuws” dat ze vrij is, maar vindt het een “grove schande dat Rutte en zijn bende nog zaken doen met de islamofascist Erdogan”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content