Het rapport wordt vandaag dinsdag, vijftien maanden na de ramp, gepubliceerd, maar de Volkskrant geeft de grote lijnen weer op basis van "drie bronnen die de totstandkoming van het rapport betrokken zijn geweest".

Archiefbeeld van een Buk-raketlanceerder in actie. Vlucht MH17 werd volgens het Nederlands rapport neergehaald met dit wapen., Belga
Archiefbeeld van een Buk-raketlanceerder in actie. Vlucht MH17 werd volgens het Nederlands rapport neergehaald met dit wapen. © Belga

Al eerder werd gesuggereerd dat een BUK-raket de ramp met vlucht MH17 in Oost-Oekraïne veroorzaakte. Volgens de bronnen van de krant is het projectiel vanuit pro-Russisch rebellengebied in Oost-Oekraïne afgevuurd. In het eindrapport staan kaarten met grote vierkanten om locaties te markeren waarvandaan de raket moet zijn afgeschoten.

Russische theorie

De Russische theorie dat een BUK-raket is afgevuurd vanuit een andere plaats, waar het Oekraïense leger het destijds voor het zeggen had, wordt door de Onderzoeksraad verworpen. Moskou geeft vandaag dinsdag een tegenpersconferentie met "bewijzen" voor haar theorie.

De Volkskrant citeert twee bronnen die zeggen dat "de BUK hoe dan ook in Rusland ontwikkeld en geproduceerd is. Je kunt ervan uitgaan dat die rebellen zo'n BUK-apparaat niet zelf kunnen bedienen, ik vermoed hulp van Russische ex-militairen."

Het onderzoek van de OVV gaat echter niet over de mogelijke daders. Een afzonderlijke strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie gaat daar wel over.

Bij de crash van de MH17 kwamen alle 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders en zes Belgen.

(Belga/RR)

Het rapport wordt vandaag dinsdag, vijftien maanden na de ramp, gepubliceerd, maar de Volkskrant geeft de grote lijnen weer op basis van "drie bronnen die de totstandkoming van het rapport betrokken zijn geweest".Al eerder werd gesuggereerd dat een BUK-raket de ramp met vlucht MH17 in Oost-Oekraïne veroorzaakte. Volgens de bronnen van de krant is het projectiel vanuit pro-Russisch rebellengebied in Oost-Oekraïne afgevuurd. In het eindrapport staan kaarten met grote vierkanten om locaties te markeren waarvandaan de raket moet zijn afgeschoten. De Russische theorie dat een BUK-raket is afgevuurd vanuit een andere plaats, waar het Oekraïense leger het destijds voor het zeggen had, wordt door de Onderzoeksraad verworpen. Moskou geeft vandaag dinsdag een tegenpersconferentie met "bewijzen" voor haar theorie. De Volkskrant citeert twee bronnen die zeggen dat "de BUK hoe dan ook in Rusland ontwikkeld en geproduceerd is. Je kunt ervan uitgaan dat die rebellen zo'n BUK-apparaat niet zelf kunnen bedienen, ik vermoed hulp van Russische ex-militairen." Het onderzoek van de OVV gaat echter niet over de mogelijke daders. Een afzonderlijke strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie gaat daar wel over. Bij de crash van de MH17 kwamen alle 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders en zes Belgen. (Belga/RR)