Nederland verwerpt verdrag met Oekraïne in referendum: ‘Nu niet zonder meer ratificeren’

Mark Rutte © AFP

Het referendum in Nederland overschrijdt de vereiste drempel van 30 procent en is dus rechtsgeldig. Ruim 60 procent van de kiezers wijst het EU-verdrag met Oekraïne af. “Bij een geldig neen kan het verdrag niet zonder meer worden geraticifeerd”, aldus premier Mark Rutte.

De Nederlandse premier Mark Rutte gaf zijn reactie voor er officieel uitsluitsel over de opkomst was. Hij complimenteerde het nee-kamp. Het heeft “overtuigend gewonnen. Dat heeft wel iets te betekenen”.

“We gaan stap voor stap verder,” aldus de premier. De uitslag zal in het kabinet en in de Tweede Kamer worden besproken. Ook gaat het kabinet overleggen met de Europese Commissie in Brussel en andere EU-lidstaten, zei Rutte. “We gaan dit heel zorgvuldig bespreken. Daar gaan dagen zo niet weken overheen.” Hij zei dat hij zich niet wil laten “opjagen”. Hij wil een oplossing zoeken die voor alle partijen “acceptabel” is. Tot dusver wilde het kabinet niet zeggen hoe het zou reageren op de uitslag van het raadgevende referendum.

Het kan nog weken duren voor het kabinet met een definitief standpunt komt, zei de Nederlandse premier nog tegen de NOS.

‘Teleurstellend’

Diederik Samsom, leider van coalitiepartij PvdA, verklaarde dat de nee-stem “recht moet worden gedaan”. Samsom noemde de uitslag “best ingewikkeld” en zegt dat het kabinet goed moet nadenken over wat er precies moet gebeuren. Hij vond de opkomst rond de 30 procent “teleurstellend”. Bij deze uitslag “kan dit verdrag niet zomaar geratificeerd worden”.

De oppositieleiders die voor het verdrag pleitten, lieten zich in gelijkaardige termen uit. Voor CDA-fractieleider Sybrand Buma is de zaak duidelijk als deze uitslag er komt. “Dat verdrag kan niet door Nederland geratificeerd worden.” Ook Jesse Klaver van GroenLinks vindt dat “het verdrag niet kan doorgaan”. “We moeten de uitslag volgen en kijken waar het kabinet mee komt”, zei Alexander Pechtold van D66.

‘Het begin van het einde’

Tegenstanders van het akkoord toonden zich verheugd. “Dit kunnen ze echt niet meer naast zich neerleggen”, verklaarde Emile Roemer van de SP. Dit betekent het begin van het einde van de EU, tweette Geert Wilders van de PVV.

In Brussel, aldus een correspondent van de NOS, lijkt niemand te geloven dat het verdrag echt van tafel zal verdwijnen na dit referendum.

Volgens de NOS ligt de opkomst, met 98,5 procent van de stemmen geteld, op 32,1 procent, dus duidelijk duidelijk boven de vereiste drempel van 30 procent. In die voorlopige resultaten stemt 61 procent van de kiezers tegen het verdrag.

Amsterdam stemde woensdag voor het associatieverdrag. De opkomst bedroeg er 26,8 procent, en daarvan bracht 52,5 procent een ja-stem uit. In Rotterdam, waar de opbrengst 24.4 procent bedroeg, stemde 64 procent van de kiezers die hun stem kwamen uitbrengen tegen het associatieverdrag.

Lees hier over de achtergronden bij het referendum.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content