Nederland verhoogt terreuralarm

© Reuters
Elisabeth Ackaert

De Nederlandse overheid heeft beslist het terreuralarm in het land te verhogen van ‘beperkt’ naar ‘substantieel’, de op één na hoogste alarmfase. De Noorderburen vrezen voor aanslagen van islamitische jongeren met Nederlandse achtergrond die naar het Syrische front trekken.

Zo’n 100 Nederlanders zijn nu actief als strijder in Syrië, daar waar dit enkele weken geleden er nog zo’n tiental waren. Het gaat daarbij niet enkel over jongeren, maar ook over dertigers die vrouw en kinderen in Nederland achterlaten om via Turkije en Libanon naar Syrië te reizen.

De Nederlandse autoriteiten vrezen nu dat de oorlogservaring die de islamitische Nederlanders opdoen in Syrië een dreiging kan vormen tegen westerse doelen. Bovendien vrezen ze voor een copycat-effect, waarbij anderen zich aangespoord zien om het voorbeeld te volgen.

Extremisten naar Europa

Nederland is één van de grootste ‘leveranciers’ van buitenlandse jihadistische strijders aan het Syrische front. Dat meldt de Nederlandse openbare omroep NOS. Volgens de autoriteiten heeft een groot deel zich aangesloten bij extremistische beweging an-Nusra, die Bashar al-Assad van de troon wil stoten en van Syrië een islamitische staat wil maken waarbij het kalifaat opnieuw wordt geïnstalleerd.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, de Nederlandse dienst die instaat voor het inschatten van veiligheidsproblemen en terreurdreiging is daarnaast ook erg alert voor nieuwe extreme islamistische netwerken in Nederland. Volgens de instelling zorgt de Arabische Lente, en de naweeën ervan, voor een stijging in het aantal strikt islamitische organisaties, die hun weg richting Europa vinden.

Belgische jongeren

De Nederlandse inlichtingendiensten zullen extra mensen en middelen inzetten om extremistische groeperingen op te sporen. De politie heeft volgens het veiligheidsorgaan haar inspanningen om informatie in te winnen verhoogd.

Eerder deze week raakte bekend dat ook Belgische strijders richting Syrië trekken. Daar werd de link gelegd met de recent ontbonden organisatie Sharia4Belgium, die eerder al in aanraking kwam met het Belgische gerecht. Volgens de Belgische inlichtingendienst ging het over Belgische jongeren met een islamitische achtergrond die afkomstig waren uit Vilvoorde, Brussel, Antwerpen en Mechelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content