Nederland: verhoging brandstofaccijns in overleg met buurlanden

Een verhoging is volgens de Nederlandse staatssecretaris van Financiën daarom momenteel niet aan de orde.

Nederland gaat niet op eigen houtje een verhoging van de accijnzen op brandstof doorvoeren. Dat heeft de Nederlandse staatssecretaris van Financiën Frans Weekers maandag gezegd in een reactie op berichten dat het kabinet de accijnzen op benzine, diesel en LPG wil verhogen.

Vlaams minister-president Kris Peeters kreeg vorige week tijdens een gesprek met de Nederlandse premier Mark Rutte de bevestiging dat Nederland de plannen voor een kilometerheffing laat varen.

In de plaats van de kilometerheffing voor auto’s en vrachtwagens wil het Nederlands kabinet de accijnzen op brandstoffen verhogen. Peeters wees er Rutte vorige week op dat dat ervoor kan zorgen dat veel Nederlanders over de grens zullen tanken.

Maar Weekers liet maandag weten dat een verhoging van de brandstofaccijns niet aan de orde is. Hij wijst erop dat een accijnsverhoging in de toekomst alleen mogelijk is als andere landen hetzelfde doen.

Het nieuwe Nederlandse regeerakkoord bepaalt dat de regering daarover overleg wil plegen met de buurlanden en de rest van de Europese Unie. Weekers benadrukte maandag dat België en Duitsland geen concrete plannen in de richting van een verhoging van de brandstofaccijnzen hebben.

Als dat in de toekomst verandert, zal de extra opbrengst volgens Weekers in Nederland volledig gebruikt worden om de motorrijtuigenbelasting en de belasting op nieuwe auto’s en motoren (bpm) te verlagen. ‘Het kabinet zal de auto niet als melkkoe gebruiken’, aldus de staatssecretaris.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content