Rotterdam reageert vol ongeloof op de ontdekking van een bejaarde die al tien jaar onopgemerkt dood lag in haar woning. De omroep NOS meldt dat de Rotterdamse autoriteiten een onderzoek instellen naar de dood van de 74-jarige vrouw. Ook de Nederlandse politiek stelt zich vragen bij het incident.

Buurtbewoners beweren dat ze nooit iets hebben gemerkt. Ze vermoedden dat de vrouw bij een familielid was ingetrokken. Tot dusver zijn er echter nog geen verwanten bekend. Volgens plaatsvervangend burgemeester Hamit Karakus (PvdA) zal de gemeente Rotterdam een onderzoek instellen.

"We moeten eerst enkele zaken op een rijtje zetten. Had de vrouw familieleden? Had ze contact met overheidsdiensten? Had ze contact met de huisarts?" aldus Karakus op NOS. "Hopelijk kunnen we daar iets uit leren, want als samenleving moeten we dit niet accepteren."

Sociale cohesie

Omdat met name in steden het sociale weefsel afneemt, vermoedt directeur Jan Romme van het Nationaal Ouderenfonds dat zulke incidenten in de toekomst vaker zullen voorkomen. Hij pleit daarom voor een alarmeringssysteem voor ouderen.

"We moeten naar een systeem toe, waarbij we weer beter op elkaar gaan letten", aldus Romme op NOS. "Maar ouderen zonder sociaal netwerk kunnen gebruik maken van een alarmeringssysteem. Dan wordt er elke dag naar de oudere gebeld en gecontroleerd of alles goed gaat."

Bellen bij de buren

Ook Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vindt dat er weer meer sociale controle moet komen. Ze wil dat mensen vaker bij de buren aanbellen, als ze iemand een tijdlang niet meer hebben gezien.

Over de gemeente Rotterdam zijn geen cijfers bekend, maar in Amsterdam wordt dagelijks een lijk aangetroffen van iemand die langer dan een etmaal dood is. Eens in de tien dagen valt het zelfs voor dat de overledene al twee weken dood thuis ligt. (YD)

Rotterdam reageert vol ongeloof op de ontdekking van een bejaarde die al tien jaar onopgemerkt dood lag in haar woning. De omroep NOS meldt dat de Rotterdamse autoriteiten een onderzoek instellen naar de dood van de 74-jarige vrouw. Ook de Nederlandse politiek stelt zich vragen bij het incident.Buurtbewoners beweren dat ze nooit iets hebben gemerkt. Ze vermoedden dat de vrouw bij een familielid was ingetrokken. Tot dusver zijn er echter nog geen verwanten bekend. Volgens plaatsvervangend burgemeester Hamit Karakus (PvdA) zal de gemeente Rotterdam een onderzoek instellen."We moeten eerst enkele zaken op een rijtje zetten. Had de vrouw familieleden? Had ze contact met overheidsdiensten? Had ze contact met de huisarts?" aldus Karakus op NOS. "Hopelijk kunnen we daar iets uit leren, want als samenleving moeten we dit niet accepteren."Omdat met name in steden het sociale weefsel afneemt, vermoedt directeur Jan Romme van het Nationaal Ouderenfonds dat zulke incidenten in de toekomst vaker zullen voorkomen. Hij pleit daarom voor een alarmeringssysteem voor ouderen."We moeten naar een systeem toe, waarbij we weer beter op elkaar gaan letten", aldus Romme op NOS. "Maar ouderen zonder sociaal netwerk kunnen gebruik maken van een alarmeringssysteem. Dan wordt er elke dag naar de oudere gebeld en gecontroleerd of alles goed gaat."Ook Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vindt dat er weer meer sociale controle moet komen. Ze wil dat mensen vaker bij de buren aanbellen, als ze iemand een tijdlang niet meer hebben gezien.Over de gemeente Rotterdam zijn geen cijfers bekend, maar in Amsterdam wordt dagelijks een lijk aangetroffen van iemand die langer dan een etmaal dood is. Eens in de tien dagen valt het zelfs voor dat de overledene al twee weken dood thuis ligt. (YD)