‘Nederland houdt feiten achter voor Rusland over neerstorten van vlucht MH17’

Sergej Lavrov tijdens een persconferentie in Doha © AFP

Nederland houdt feiten uit het onderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17 voor Rusland geheim. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken gezegd.

Nederland houdt feiten uit het onderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17 voor Rusland geheim. De Nederlandse onderzoekers gaven geen antwoord op Russische vragen over het veronderstelde puin van een Buk-raket dat zou zijn aangetroffen en dat als bewijsvoering werd opgevoerd. Deze beschuldiging deed de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, aldus het persbureau Tass .

“Wij willen een eerlijk onderzoek, maar essentiële feiten worden voor ons geheimgehouden”, stelde de Russische minister. Rusland verdenkt er het Westen van (via de Oekraïense separatisten) Rusland de volle verantwoordelijkheid te willen laten dragen voor de ramp.Daags na die ramp blokletterden vele kranten trouwens beschuldigingen in de trant van ‘Poetins raket’.

“Nederlandse onderzoekers hebben met ons overlegd nadat ze deze maand hadden aangekondigd fragmenten van een (Buk-)raket te hebben gevonden. Ze bleken de vondst zeven maanden geleden te hebben gedaan en weigerden ze te laten zien”,zei Lavrov.

Lavrov was in Berlijn voor een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande.

Rusland wil dat Duitsland en Frankrijk meer druk zetten op de Oekraïense president Petro Porosjenko om het vredesproces in het oosten van Oekraïne te versterken. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov maandag duidelijk gemaakt voor aanvang van een onderhoud tussen Porosjenko, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande in Berlijn.

‘Rol van Frankrijk en Duitsland als bemiddelaars staat op het spel’

Porosjenko wordt maandagmiddag ontvangen in Berlijn om te praten over het fragiele vredesproces in het oosten van Oekraïne. Bedoeling is nieuwe impulsen te geven aan de uitvoering van het akkoord dat in februari in Minsk op papier werd gezet in aanwezigheid van Porosjenko, Merkel, Hollande en de Russische president Vladmir Poetin.

Poetin is er maandagavond niet bij in Berlijn, maar enkele uren voor aanvang van het onderhoud onderstreepte Moskou nogmaals het belang van de onverkorte uitvoering van Minsk. Volgens Lavrov moeten Merkel en Hollande hun Oekraïense gesprekspartner overtuigen dat alle punten van het akkoord dienen nageleefd.

De rol van Duitsland en Frankrijk als bemiddelaars in het conflict staat op het spel, zo citeerde het Russische persbureau Interfax Lavrov.

Naar aanleiding van de Oekraïense nationale feestdag waarschuwde Porosjenko maandagochtend in een toespraak in Kiev nog voor een Russische inval in zijn land.

Een half jaar na de top van Minsk is het staakt-het-vuren in de separatistische regio in het oosten van Oekraïne nog steeds bijzonder fragiel. De wapenstilstand wordt geregeld geschonden en verscheidene onderdelen van het akkoord van Minsk blijven vooralsnog dode letter. Duitsland weert zich intussen tegen de kritiek op de afwezigheid van Poetin in Berlijn.

Volgens de regeringswoordvoerder blijft een nauw contact met Moskou “onontbeerlijk” om de crisis in Oekraïne op te lossen. “Dit komt niet in de plaats van ontmoetingen in een format met vier”, verzekerde de zegsman. Buitenlandminister Frank-Walter Steinmeier kondigde maandag ook nieuwe inspanningen aan om de relaties met Rusland te verbeteren. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content