Oppositiepartijen CDA en D66 eisen nu opheldering.

"Het kabinet leidt Nederlanders om de tuin", stelt Sjoerd Sjoedsma van D66. Hij wil dat het kabinet de verschillende ramingen naar de Kamer stuurt. Mona Keijzer (CDA) tweette dat ze een debat in de Kamer wil over de kwestie en om onderbouwing van de cijfers gaat vragen.

Officieel gaat de Nederlandse regering voor dit jaar uit van zo'n 58.000 asielzoekers, hetzelfde aantal als voor 2015 toen echter het gros van de vluchtelingen in de tweede helft van het jaar arriveerde. De ambtenaren rekenden daarentegen met een toestroom van gemiddeld 7.500 asielzoekers per maand, of in totaal 90.000.

700 miljoen euro meer

Daarvan is in regeringsplannen echter niets terug te vinden. De verlaagde prognose heeft volgens bronnen van Nieuwsuur een politieke reden. Vooral de rechtsliberale regeringspartij VVD zou de 90.000 een "onaanvaardbaar hoog getal" hebben gevonden. Maar achter de schermen maakt men zich wel grote zorgen over de toestroom, aldus de NOS.

Vraag is ook of Nederland een plan-B heeft als het aantal asielzoekers effectief bijna zou verdubbelen tegenover vorig jaar. Nu al hebben sommige gemeenten moeite met de organisatie van (sociale) huisvesting en onderwijs. En ook het draagvlak bij de gewone Nederlander neemt af, de voorbije weken liepen protesten tegen asielcentra herhaaldelijk uit de hand. Volgens Nieuwsuur is er tussen de twee prognoses een begrotingsverschil van 700 miljoen euro.

De regering ontkent overigens niet dat de ambtenaren een ander getal voorspiegelden.

In een reactie aan de NOS zegt verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff dat hij van meerdere organisaties prognoses heeft gekregen: "We hebben besloten om niet lijdzaam toe te zien welk scenario zich ontrolt. Dus we hebben ingesteld op 58.000; daar houden we rekening mee. Ondertussen werken we heel hard om niet af te wachten wat het wordt, maar in te grijpen en te zorgen dat het minder wordt." De staatssecretaris verwijst onder meer naar de afspraken die de Europese Unie met Turkije heeft gemaakt en die de vluchtelingeninstroom zouden indijken.

(Belga/RR)

Oppositiepartijen CDA en D66 eisen nu opheldering."Het kabinet leidt Nederlanders om de tuin", stelt Sjoerd Sjoedsma van D66. Hij wil dat het kabinet de verschillende ramingen naar de Kamer stuurt. Mona Keijzer (CDA) tweette dat ze een debat in de Kamer wil over de kwestie en om onderbouwing van de cijfers gaat vragen. Officieel gaat de Nederlandse regering voor dit jaar uit van zo'n 58.000 asielzoekers, hetzelfde aantal als voor 2015 toen echter het gros van de vluchtelingen in de tweede helft van het jaar arriveerde. De ambtenaren rekenden daarentegen met een toestroom van gemiddeld 7.500 asielzoekers per maand, of in totaal 90.000.Daarvan is in regeringsplannen echter niets terug te vinden. De verlaagde prognose heeft volgens bronnen van Nieuwsuur een politieke reden. Vooral de rechtsliberale regeringspartij VVD zou de 90.000 een "onaanvaardbaar hoog getal" hebben gevonden. Maar achter de schermen maakt men zich wel grote zorgen over de toestroom, aldus de NOS. Vraag is ook of Nederland een plan-B heeft als het aantal asielzoekers effectief bijna zou verdubbelen tegenover vorig jaar. Nu al hebben sommige gemeenten moeite met de organisatie van (sociale) huisvesting en onderwijs. En ook het draagvlak bij de gewone Nederlander neemt af, de voorbije weken liepen protesten tegen asielcentra herhaaldelijk uit de hand. Volgens Nieuwsuur is er tussen de twee prognoses een begrotingsverschil van 700 miljoen euro. De regering ontkent overigens niet dat de ambtenaren een ander getal voorspiegelden.In een reactie aan de NOS zegt verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff dat hij van meerdere organisaties prognoses heeft gekregen: "We hebben besloten om niet lijdzaam toe te zien welk scenario zich ontrolt. Dus we hebben ingesteld op 58.000; daar houden we rekening mee. Ondertussen werken we heel hard om niet af te wachten wat het wordt, maar in te grijpen en te zorgen dat het minder wordt." De staatssecretaris verwijst onder meer naar de afspraken die de Europese Unie met Turkije heeft gemaakt en die de vluchtelingeninstroom zouden indijken.(Belga/RR)