NAVO waarschuwt Rusland: ‘Trek troepen aan Oekraïense grens terug’

Petro Poroshenko en Anders Fogh Rasmussen © Reuters

De NAVO roept Moskou op de troepen aan de Oekraïense grens terug te trekken en een vredesmissie niet te gebruiken als ‘excuus voor oorlog.’

De NAVO is van plan om extra steun te leveren aan Oekraïne, naar aanleiding van de “Russische agressie” ten aanzien van het land. Het westerse bondgenootschap roept Moskou ook op de troepen aan de Oekraïense grens terug te trekken en niet te handelen onder het voorwendsel van vredeshandhaving.

“De alliantie stopt haar samenwerking met Rusland. Ze versterkt de collectieve defensie ter bescherming van alle NAVO-lidstaten en heeft beslist het niveau van steun en samenwerking met Oekraïne op te voeren”, zei secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen in Kiev.

Ter illustratie van die nauwere banden zal ook de Oekraïense president Petro Porosjenko present tekenen op de NAVO-top volgende maand in Wales. “Een teken van onze sterke steun en solidariteit”, noemde Rasmussen het.

“We plannen meer gezamenlijke oefeningen, meer samenwerking en meer gedeelde training en opleidingen.” De NAVO had de samenwerking met Rusland eerder al opgeschort, na de volgens het Bondgenootschap illegale annexatie van de Krim. De crash van vlucht MH17 in het oosten van Oekraïne, gevolgd door de achtereenvolgende Europese en Russische economische sancties, stelt de relaties verder op scherp. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content