NAVO waarschuwt: ‘Rusland doet conflict met Oekraïne escaleren’

© reuters

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) beschuldigt Rusland ervan de spanning in en rond Oekraïne te laten toenemen in plaats van te bemiddelen.

Volgens de NAVO treedt Rusland zijn eigen voornemen om tot een geweldloze oplossing in Oekraïne te komen met de voeten. ‘Rusland doet het conflict escaleren’, luidt het oordeel.

NAVO-woordvoerster Oana Lungescu verklaarde vrijdag dat de alliantie de verklaringen van ooggetuigen in twee Britse kranten onderzoekt. Volgens die ooggetuigen zouden minstens 23 Russische militaire voertuigen ’s nachts het grondgebied van Oekraïne zijn binnengedrongen. Die berichten werden intussen bevestigd door een woordvoerder van het Oekraïense leger.

“Als de verklaringen van de ooggetuigen bevestigd worden, is dat een bewijs dat Rusland precies het tegenovergestelde doet van wat het zegt. Het is hoog tijd dat Rusland doet wat het zegt dat het wil doen, wat betekent dat Rusland moet bijdragen tot een vreedzame oplossing,” aldus de woordvoerster in een interview met het persagentschap Reuters.

“Rusland moet zijn troepen terugtrekken, de toevloed van wapens en strijders over de grens met Oekraïne stopzetten, niet langer de separatisten ondersteunen, en een oprechte dialoog met Oekraïne opstarten,” verduidelijkte ze. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content