NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg waarschuwt voor ondermijnen veiligheid na uitlatingen Trump

© belga

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft zondag gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen van de uitlatingen van voormalig Amerikaans president Donald Trump over het bondgenootschap van de NAVO. 

‘Elke suggestie dat de bondgenoten elkaar niet meer zullen verdedigen, ondermijnt de veiligheid van ons allemaal, inclusief die van de Verenigde Staten, en stelt Amerikaanse en Europese soldaten bloot aan verhoogde risico’s’, zei Stoltenberg in een verklaring.

‘Ik verwacht dat, ongeacht wie de presidentsverkiezingen wint, de Verenigde Staten een sterke en toegewijde NAVO-bondgenoot zullen blijven’, voegde Stoltenberg eraan toe.

De verklaring van de secretaris-generaal van de NAVO kwam er nadat voormalig Amerikaans president Donald Trump de mogelijkheid had geopperd om niet langer landen van het bondgenootschap te verdedigen waarvan de financiële bijdragen onvoldoende zijn.

Trump verklaarde zaterdagavond in een toespraak in de Amerikaanse staat South Carolina bovendien dat – in het geval hij herverkozen wordt als president van de Verenigde Staten – Rusland ‘mag doen wat het wil’ met NAVO-lidstaten die niet voldoende bijdragen. 

Trump haalt geregeld uit naar de NAVO-bondgenoten die onvoldoende bijdragen tot de alliantie. Tijdens de meeting in South Carolina haalde Trump een gesprek aan met een staatshoofd van een NAVO-land, zonder daarbij een naam te noemen.

Alle NAVO-lidstaten moeten officieel 2 procent van hun bruto binnenlands product (bbp) investeren in Defensie. Dat bedrag wordt echter door veel landen, waaronder ook België, niet gehaald.

Witte Huis-woordvoerder Andrew Bates reageerde zaterdagavond fors op de uitspraken van Trump: ‘Het aanmoedigen van de invasie van onze naaste bondgenoten door moorddadige regimes is weerzinwekkend en zinloos.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content