NAVO organiseert ongeplande vergadering over zaak-Navalny

NAVO-topman Stoltenberg © Belga Image

Afgevaardigden van de NAVO-lidstaten zullen vrijdag in een ongeplande bijeenkomst mogelijke reacties op de vergiftiging van de Kremlin-criticus Alexei Navalny bespreken.

Volgens diplomaten zullen de lidstaten Rusland oproepen om de zaak grondig te onderzoeken. Verdere maatregelen zal de NAVO naar verluidt niet kunnen nemen omdat er nog geen openlijke beschuldigingen zijn.

Ook de Europese Unie vraagt in een mededeling Moskou om ‘in alle transparantie’ een grondig onderzoek te voeren. Sancties zijn niet uitgesloten, klinkt het.

Navalny ligt in coma in een Duits ziekenhuis nadat hij op 20 augustus het bewustzijn verloor op een vlucht vanuit Siberië naar Moskou. Hij lag enkele dagen in Siberië in een ziekenhuis en is op aandringen van medestanders en familie opgenomen in het academische ziekenhuis Charité in Berlijn.

Woensdag verklaarde de Duitse regering dat er ‘ondubbelzinnig bewijs’ is dat Navalny is vergiftigd met een zenuwgas uit de novitsjok-groep. Dat werd ook gebruikt bij de vergiftiging van de voormalige Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter Julia in maart 2018 in Groot-Brittannië. Zij overleefden dat ternauwernood.

Partner Content