NASA: vanaf 2017 vliegen we in ruimtetaxi’s

Zo moet de ruimtetaxi er volgens Boeing gaan uitzien © Reuters

Boeing en SpaceX zullen elk een ruimtetaxi ontwikkelen, en vanaf 2017 zullen NASA-astronauten die taxi’s gebruiken om weg en weer naar het internationale ruimtestation ISS te vliegen.

Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt.

Met het project is 6,8 miljard dollar gemoeid, ongeveer 5 miljard euro.

In 2011 had de NASA de space shuttles uit dienst genomen. Sindsdien werkte de organisatie met Russische Sojoez-pendeldiensten, waarvoor per vlucht en per zitje omgerekend 50 miljoen euro betaald moest worden.

De nieuwe ruimtetaxi’s, elk met 7 zitplaatsen, komen in privébeheer, en kunnen ook door weliswaar kapitaalkrachtige privépersonen worden afgehuurd.

“Dit is een van de meest opwindende hoofdstukken in de geschiedenis van de NASA en van de bemande ruimtevaart”, aldus Charles Bolden, directeur van de NASA, en zelf een gewezen astronaut.

Mars

Van het totaalbedrag gaat 4,2 miljard naar Boeing, de bekende vliegtuigbouwer, die al vaak bij ruimteprojecten betrokken was, en 2,6 miljard naar relatieve nieuwkomer SpaceX. De bedrijven kregen de garantie dat ze elk minstens zes missies naar ISS zullen vliegen. SpaceX is eigendom van Elon Musk, die ook bedrijfsleider is van Tesla Motors, een bedrijf dat elektrische auto’s produceert.

“Door het transport in de buurt van de aarde aan de privéindustrie over te laten, krijgt NASA de handen vrij om zich nog meer op ambitieuze plannen richting Mars te concentreren”, aldus Bolden. De taxi’s zouden ook een rol kunnen spelen bij verderstrekkende missies.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content