Na doodstraf ook levenslang geannuleerd voor Morsi

Mohammed Morsi © Reuters

Het Hof van Cassatie in Caïro heeft een levenslange celstraf voor de afgezette president Mohammed Morsi geannuleerd, maar hij moet wel opnieuw terechtstaan voor het laten lekken van staatsgeheimen.

Morsi, president tussen juni 2012 en juli 2013, wordt ervan beschuldigd staatsgeheimen te hebben gelekt naar de Palestijnse factie Hamas en met jihadistische groepen in en buiten Egypte te hebben samengezworen om terreuroperaties uit te voeren. Het Hof annuleerde een gelijkaardige straf tegen Mohammed Badie, leider van verboden Moslimbroederschap, en vijftien andere leden van de beweging. Net als Morsi krijgen ze een nieuw proces. In dezelfde zaak bevestigde het Hof de doodstraf tegen dertien anderen, en sprak het celstraffen van drie tot zeven jaar uit.

Vorige week annuleerde hetzelfde Hof de doodstraf tegen Morsi en gelastte het een nieuw proces voor zijn ontsnapping uit de gevangenis tijdens de opstand van 2011 waarbij president Hosni Moebarak ten val kwam. Morsi was de eerste vrij verkozen van president van Egypte. Maar het toenmalige legerkopstuk en huidig president Abdel-Fattah al-Sissi zette hem opzij. Dit gebeurde in juli 2013 en sindsdien treden de autoriteiten met harde hand tegen de Moslimbroederschap op. De afgezette president zit ook een celstraf van twintig jaar uit in verband met gewelddadig optreden tegen demonstranten. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content