Na de couppoging in Venezuela: ‘Poetin heeft de staatsgreep doen mislukken’

Moisés Naím: 'Guaidó (foto) is erin geslaagd de oppositie te verenigen, maar hij kan het niet alleen.' © Isopix
Ernesto Rodriguez Amari
Ernesto Rodriguez Amari Journalist en politicoloog

‘De echte regering van Venezuela zit in Havana’, zegt Moisés Naím, invloedrijk columnist, hoogleraar en oud-minister van Handel.

1 mei 2019

De Venezolaanse president Nicolás Maduro verklaart op televisie dat de putsch tegen zijn regime door interim-president Juan Guaidó en politiek gevangene Leopoldo López mislukt is.

Hoe komt het dat Juan Guaidó er niet in geslaagd is Maduro ten val te brengen?

Moisés Naím: De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo beweerde dat de VS een akkoord hadden gesloten met drie hooggeplaatste personen rond Maduro: minister van Defensie Padrino López, voormalig directeur van de inlichtingendienst Cristopher Figuera en voorzitter van het Hooggerechtshof Maikel Moreno. Het was zelfs al geregeld dat Maduro het land zou verlaten, maar uiteindelijk heeft Rusland zich gemoeid. President Poetin zou Maduro overtuigd hebben om toch aan te blijven. Volgens Trumps toenmalige veiligheidsadviseur John Bolton namen López en Moreno op het laatste moment hun gsm niet meer op. Uiteindelijk is enkel Figuera overgelopen en bleven de twee anderen Maduro trouw.

Na de couppoging lijkt de aandacht van de VS voor Venezuela verslapt.

Naím: Vlak na de staatsgreep hebben Trump en Poetin lang met elkaar getelefoneerd over Venezuela. Trump zou toen gezegd hebben dat Maduro weg krijgen moeilijker is dan hij had verwacht. Poetin zou op het zelfbeschikkingsrecht van Venezuela hebben gewezen. Tussen de regels door gaf Trump ook te verstaan dat hij misleid was door de informatie van Bolton en van speciaal gezant Elliott Abrams. Met de verkiezingen in 2020 in het vooruitzicht kan hij zich geen mislukkingen meer permitteren.

De schuld ligt níét bij het embargo dat de VS en EU hebben opgelegd.

Hoe ziet u de toekomst?

Naím:Op economisch vlak is Venezuela bankroet. Het slaagt er niet langer in basisgoederen als drinkwater, elektriciteit, infrastructuur of veiligheid aan te bieden. Door de hyperinflatie zijn er ondertussen al 5 miljoen Venezolanen gevlucht. Het is een van de diepste economische crisissen van de mensheid.

Sommigen leggen de schuld bij het embargo dat de VS en EU hebben opgelegd. Dat is onzin. De crisis is al in 2013 begonnen. Regering, politie en leger kunnen de veiligheid van de Venezolanen niet langer garanderen. De georganiseerde misdaad floreert als nooit tevoren. Drugskartels doen gouden zaken, ook met mensensmokkel. Cocaïne uit Colombia circuleert in Venezuela zonder enige controle. Er zijn ondertussen genoeg bewijzen dat hooggeplaatsten als Nicolás Maduro, Diosdado Cabello, Padrino López en Maikel Moreno lid zijn van het drugskartel Los Soles. Venezuela is de drugsstaat geworden waar Pablo Escobar van droomde.

Tot slot is Venezuela allang geen vrij land meer. Het is bezet door Cuba. De echte regering van Venezuela zit niet in Caracas, maar in Havana. En het is niet eens president Miguel Díaz-Canel, maar de communistische partij van Raúl Castro die beslist over Venezuela.

Kan interim-president Guaidó de democratie herstellen?

Naím:Chávez (1999-2013, nvdr) en Maduro (sinds 2013) hebben er alles aan gedaan om zolang mogelijk aan de macht te blijven. Guaidó is erin geslaagd de oppositie te verenigen, maar hij kan het niet alleen. Er moet consensus komen tussen het leger, de politie, de democratische oppositie en het volk.

Partner Content