Na 3 jaar akkoord over regering in Noord-Ierland

Pro-Britse unionisten lijden in Noord-Ierland nederlaag tegen Ierse nationalisten © belga

De unionistische, Britsgezinde partij DUP en de Iersgezinde republikeinen van Sinn Fein hebben vrijdag een akkoord voorgesteld dat een einde moet maken aan drie jaar van politieke stilstand in Noord-Ierland. Daar was geen parlement en geen regering meer bijeengekomen sinds 2017.

‘Sinn Fein heeft beslist om weer deel uit te maken van het systeem van machtsdeling bij het bestuur van de provincie, zoals dat voorzien is in het vredesakkoord van Goede Vrijdag 1998’, zei Mary Lou McDonald, kopstuk van Sinn Fein. ‘Sinn Fein heeft ook ministers aangeduid om een rol te spelen bij die machtsdeling.’

Eerder, op donderdag, had tegenpartij DUP het project voor een nieuwe regering ook al goedgekeurd.

De Noord-Ieren zitten al sinds begin 2017 zonder deelstaatregering, nadat DUP en Sinn Fein de samenwerking opbliezen na een onderling conflict. De twee partijen voeren al jaren gesprekken in een poging de regering te reanimeren, maar die lopen niet van een leien dakje.

De onderhandelingen werden verschillende keren opgeblazen, de laatste keer nog vlak voor de kerstvakantie. Donderdag werden ze opnieuw hernomen.

De Noord-Ierse partijen hadden tot 13 januari om een nieuwe regering te vormen. De wet die de ambtenaren in Belfast uitgebreide beslissingsmacht geeft – bij gebrek aan ministers hebben zij het dagelijks bestuur van de regio in handen – werd afgelopen zomer tot die datum verlengd.

De DUP en Sinn Fein zijn al bijna onafgebroken samen aan de macht sinds het Goede Vrijdagakkoord van 1998.

‘Historisch’

Ierse en Britse ministers juichen het ‘historische akkoord’ toe. ‘De voorbije 24 uur zijn historisch geweest voor Noord-Ierland’, tweette de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney vrijdagavond. Coveney dankte zijn ministers voor het bereiken van dit akkoord, ’the New Decade, New Approach’.

‘Een gedecentraliseerde regering kan nu beginnen met het doorvoeren van de hervormingen die nodig zijn in de openbare diensten’, liet de Britse minister van Noord-Ierland, Julian Smith, vrijdagavond via Twitter weten. ‘Na drie jaar is het tijd om opnieuw aan het werk te gaan – voor de mensen in Noord-Ierland.’

Partner Content