Morsi roept leger nogmaals op om ultimatum in te trekken

De Egyptische president Mohamed Morsi heeft zijn ‘grondwettelijke legitimiteit’ herhaald en het leger opgeroepen om het ultimatum tegen hem in te trekken.

“President Mohamed Morsi bevestigt zijn grondwettelijke legitimiteit, weigert elke poging om hem te passeren en roept de strijdkrachten op om hun waarschuwing in te trekken en weigert elk dictaat”, stelde Morsi op zijn officiële twitteraccount.

De islamitische president had maandagnacht al de vraag van de militaire commandant verworpen om binnen 48 uren gehoor te geven aan de oproep van de straatprotesten om op te stappen.

Morsi ontmoette dinsdag minister van Defensie en de legerleider, generaal Abdel Fattah al-Sissi. Over die gesprekken, die ’s ochtends begonnen en in de avond werden voortgezet, lekte tot dusver niets uit.

De oppositie verwelkomde het militaire ultimatum en zag er een krachtige steun in voor hun doel om Morsi te laten aftreden. Ze verwijten hem een autoritair regime te installeren, ten bate van de Moslimbroeders, de islamistische formatie waaruit hij voortkomt.

De medestanders van het staatshoofd benadrukken dan weer de ‘legitimiteit” van het bewind. Morsi is de eerste democratisch verkozen president in de geschiedenis van het land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content