Mitt Romney onder vuur voor reactie op Libische moorden

© Reuters

VS-presidentskandidaat Mitt Romney krijgt tot in zijn eigen partij toe kritiek voor zijn reactie op de moord op de Amerikaanse ambassadeur in Libië. Romney “schiet eerst en mikt later”, zegt Barack Obama.

Romney was er dinsdagavond laat Amerikaanse tijd als de kippen bij om VS-president Obama te bekritiseren voor de manier waarop die de bestorming van het Amerikaanse consulaat in Libië

aanpakte.

“Het is schandalig dat de eerste respons van de regering Obama niet het veroordelen van de aanvallen op onze diplomatieke missies was, maar wel sympathiseren met degene die de aanvallen uitgevoerd hebben”, stelde Romney in een mededeling.

Uit zijn verband gerukt

Met dat sympathiseren doelde Romney op een statement van de Amerikaanse ambassade in Caïro (Egypte), waar er uren voordien ook relletjes waren.

“Wij veroordelen de voortdurend pogingen van kwaadwillig individuen om de religieuze gevoelens van moslims te kwetsen”, stond daarin te lezen, “net zoals we pogingen veroordelen om gelovigen te beledigen van eender welke godsdienst.”

Dat statement was uitgevaardigd voor de rellen in Caïro begonnen, in een poging om de gemoederen daar te bedaren. Probleem voor Romney: op dat moment was er in Libië nog niks aan de hand. Romney had dat Egyptische statement dus uit zijn verband gerukt, vonden heel wat critici.

Bijkomend probleem: op het moment dat Romney zijn eigen mededeling de wereld in stuurde, was weliswaar al bekend dat er ook in Libië problemen waren, zelfs dat er in het consulaat in Benghazi wellicht een Amerikaanse dode was gevallen, maar de crisis daar was niet voorbij, laat staan dat het duidelijk was dat er niet één dode was, maar vier, en dat één van hen ambassadeur Christopher Stevens was.

Koele woorden

De punten van kritiek op Romney waren de volgende ochtend legio. Hij misbruikte een buitenlandse crisis om zijn politieke tegenstander aan te vallen en liep de president voor de voeten terwijl die crisis nog in volle gang was. Hij had een loopje genomen met de feiten. Het was onbehoorlijk dat hij Obama verweet dat hij meer sympathie had voor de moordenaars in Libië dan voor zijn eigen diplomatieke personeel.

Merkwaardig genoeg kwam de kritiek niet alleen voorspelbaar uit Democratische hoek.

“Gouverneur Romney heeft zich op en zeer onwijze manier gemengd in een situatie waarover hij de feiten niet kende”, zei Nicholas Burns, viceminister van Buitenlandse Zaken onder president George W. Bush.

“Ik denk niet dat gouverneur Romney zichzelf een dienst bewezen heeft”, zei Peggy Noonan, een toonaangevende conservatieve columniste en ex-speechschrijfster voor Ronald Reagan. “Als er hele erge dingen gebeuren en je voor ‘hete’ situaties staat, zijn koele woorden soms de beste keuze.”

Anonieme Republikeinse functionarissen gingen in de Amerikaanse pers nog een stuk verder. Daar waren termen als ‘complete ramp’, ‘goedkoop punten scoren’, ‘niet te geloven’ en ‘incompetent’ niet van de lucht.

Eerst schieten, dan mikken

Opvallend: veruit het grootste deel van de Republikeinse partij weigerde Romney te volgen in zijn aanval op Obama. Mitch McConnell en John Boehner, de Republikeinse leiders in het Congres, die doorgaans geen blad voor de mond nemen wanneer het over Obama gaat, onthielden zich van kritiek op de president.

Bij een persconferentie woensdagochtend in Florida maakte Romney echter duidelijk dat hij bij zijn woorden bleef. “Ik denk dat het een vreselijke koers is voor Amerika om excuses te maken voor onze eigen waarden”, zei hij. Daarmee gooide hij nog maar eens het door diverse onafhankelijke feitencheckers vals bevonden argument in de strijd dat Obama zich in het buitenland voortdurend verontschuldigt voor Amerika.

De reactie van president Obama was niet mis te verstaan. “Gouverneur Romney schijnt de neiging te hebben om eerst te schieten en dan pas te mikken”, zei hij in een interview met de televisiezender CBS. “Als president heb ik geleerd dat je dat niet kan maken. Het is belangrijk dat je zeker weet dat je statements op feiten steunen en dat je de gevolgen van je woorden goed overdenkt voor je spreekt.” (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content