Een lawine op de Mount Everest eiste de levens van minstens 12 Nepalese sherpa's. Het aantal doden kan nog oplopen. The Guardian en NBC News spreken van minstens 13 doden. 7 Mensen zijn gered, waarvan enkele zwaargewonden. Het aantal vermisten is nog niet bekend maar intussen werd de zoekactie gestaakt omwille van de slechte weersomstandigheden.

De gidsen klommen om 6.45 uur lokale tijd de berg op om touwen en ander materiaal te installeren en de route uit te stippelen voor de groep klimmers die later zou arriveren toen de lawine uitbrak. Ze zaten op 5.800 meter hoogte, wat ook wel het "popcorn field' genoemd wordt. Drie helikopters kwamen meteen ter plaatse. "Ik heb elf lichamen naar het basiskamp gebracht zien worden", zei Lakpa Sherpa van de Himalayan Resuce Association aan AFP. Dipendra Poudel van het Nepalees ministerie van Toerisme bevestigt dat en voegt eraan toe dat drie andere sherpa's zijn gered, maar in kritieke toestand verkeren.

Door dit ongeval wordt eens te meer duidelijk welke risico's de sherpa's nemen. Zij zorgen onder meer voor het transport van tenten en proviand en herstellen de touwen die buitenlandse alpinisten helpen om de top te bereiken.

Dodelijkste Mount Everest ongeval ooit

In 1996 stierven er 8 mensen tegelijk in een storm. Dat was meteen een van de zwaarste ongevallen op de berg. Daarover schreef de journalist en alpinist Jon Krakauer het boek Into thin air.Maar het ongeval met de Nepalese sherpa's is met minstens 12 slachtoffers het dodelijkste ongeval op de Mount Everest ooit.

Met 8.850 meter is de Mount Everest de hoogste berg ter wereld. Meer dan 4.000 mensen hebben zich sinds 1953, toen de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en zijn sherpa Tenzing Norgay als eersten de top bereikten, gewaagd aan het beklimmen van 'het dak van de wereld'. Naar schatting vinden er 150 expedities plaats per jaar. De laatste succesvolle Belgische beklimming dateert van 2007. Tot nu toe overleefden meer dan 300 klimmers het bergavontuur niet.

Veiligheidsmaatregelen

Naar aanleiding van het nieuwe klimseizoen nam de Nepalese regering onlangs enkele nieuwe maatregelen om de veiligheid van op de steeds populairder wordende berg te garanderen. Zo komt er op zo'n 5.000 meter hoogte een post met ambtenaren en politieagenten. Zij controleren of niemand afval dumpt onderweg en ze grijpen ze in bij conflicten. Ook worden er mogelijk ladders geïnstalleerd om filevorming te voorkomen. Heel wat mensen beklimmen tegenwoordig de Mount Everest waardoor er opstoppingen ontstaan. Om de veiligheid tijdens de drukke situatie te garanderen, kunnen mensen op ladders klimmen voor meer stabiliteit. Tot slot worden ook andere bergtoppen gepromoot om mensen zoveel mogelijk te verspreiden. (KVW)

Een lawine op de Mount Everest eiste de levens van minstens 12 Nepalese sherpa's. Het aantal doden kan nog oplopen. The Guardian en NBC News spreken van minstens 13 doden. 7 Mensen zijn gered, waarvan enkele zwaargewonden. Het aantal vermisten is nog niet bekend maar intussen werd de zoekactie gestaakt omwille van de slechte weersomstandigheden.De gidsen klommen om 6.45 uur lokale tijd de berg op om touwen en ander materiaal te installeren en de route uit te stippelen voor de groep klimmers die later zou arriveren toen de lawine uitbrak. Ze zaten op 5.800 meter hoogte, wat ook wel het "popcorn field' genoemd wordt. Drie helikopters kwamen meteen ter plaatse. "Ik heb elf lichamen naar het basiskamp gebracht zien worden", zei Lakpa Sherpa van de Himalayan Resuce Association aan AFP. Dipendra Poudel van het Nepalees ministerie van Toerisme bevestigt dat en voegt eraan toe dat drie andere sherpa's zijn gered, maar in kritieke toestand verkeren.Door dit ongeval wordt eens te meer duidelijk welke risico's de sherpa's nemen. Zij zorgen onder meer voor het transport van tenten en proviand en herstellen de touwen die buitenlandse alpinisten helpen om de top te bereiken.Dodelijkste Mount Everest ongeval ooit In 1996 stierven er 8 mensen tegelijk in een storm. Dat was meteen een van de zwaarste ongevallen op de berg. Daarover schreef de journalist en alpinist Jon Krakauer het boek Into thin air.Maar het ongeval met de Nepalese sherpa's is met minstens 12 slachtoffers het dodelijkste ongeval op de Mount Everest ooit.Met 8.850 meter is de Mount Everest de hoogste berg ter wereld. Meer dan 4.000 mensen hebben zich sinds 1953, toen de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en zijn sherpa Tenzing Norgay als eersten de top bereikten, gewaagd aan het beklimmen van 'het dak van de wereld'. Naar schatting vinden er 150 expedities plaats per jaar. De laatste succesvolle Belgische beklimming dateert van 2007. Tot nu toe overleefden meer dan 300 klimmers het bergavontuur niet.VeiligheidsmaatregelenNaar aanleiding van het nieuwe klimseizoen nam de Nepalese regering onlangs enkele nieuwe maatregelen om de veiligheid van op de steeds populairder wordende berg te garanderen. Zo komt er op zo'n 5.000 meter hoogte een post met ambtenaren en politieagenten. Zij controleren of niemand afval dumpt onderweg en ze grijpen ze in bij conflicten. Ook worden er mogelijk ladders geïnstalleerd om filevorming te voorkomen. Heel wat mensen beklimmen tegenwoordig de Mount Everest waardoor er opstoppingen ontstaan. Om de veiligheid tijdens de drukke situatie te garanderen, kunnen mensen op ladders klimmen voor meer stabiliteit. Tot slot worden ook andere bergtoppen gepromoot om mensen zoveel mogelijk te verspreiden. (KVW)