Militaire oefeningen van China: ‘Chinese manoeuvres betekenen aanzienlijke escalatie’

© Belga

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken ziet de militaire oefeningen van China rond Taiwan als “provocaties”, die leiden tot een “aanzienlijke escalatie” van de spanningen. Dat heeft hij gezegd na een ontmoeting met de Zuidoost-Aziatische ministers van Buitenlandse Zaken in het Cambodjaanse Phnom Penh.

China was gisteren in zes gebieden rond Taiwan gestart met militaire oefeningen, die nog tot zondag zullen duren. Peking reageert daarmee op het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan Taiwan. 

Maar volgens Blinken bestaat er “geen enkele rechtvaardiging” voor die Chinese reactie. Hij wijst erop dat het bezoek van Pelosi vreedzaam verliep en dat het Amerikaanse beleid ten opzichte van Taiwan niet is gewijzigd. Hij ziet China wel steeds meer stappen nemen die het status quo verstoren, zo citeert het persagentschap Bloomberg  Blinken.

China beschouwt het democratisch bestuurde Taiwan als een afvallige provincie. Peking probeert de eilandstaat internationaal te isoleren door op diplomatiek, economisch en militair vlak druk uit te oefenen.

Partner Content