MH17: Rebellen ontkennen dat ze OVSE bedreigden

De wrakstukken van vlucht MH17. © REUTERS

De pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne spreken tegen dat zij hebben gedreigd de OVSE de toegang te ontzeggen tot het gebied waar 17 juli vlucht MH17 is neergestort.

De separatisten zeggen in een verklaring altijd “effectief” met de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) te hebben samengewerkt. Eerder hadden media geschreven over een boze e-mail van de separatisten waarin de OVSE ervan werd beschuldigd enkel de belangen van de Verenigde Staten en Oekraïne te dienen. Volgens de ‘Volksrepubliek Donetsk’, zoals de rebellen hun grootste bolwerk noemen, zou de organisatie van het begin af aan niet neutraal zijn geweest in dit conflict.

Gefrustreerd

Het dreigement leek de zoveelste tegenslag voor de onderzoekers en bergers die dinsdag opnieuw hun pogingen om naar de rampplek te gaan staakten. Een nieuw Oekraïens regeringsoffensief in de streek maakten de tocht te gevaarlijk. Woensdag proberen de bergers en onderzoekers het opnieuw, volgens het hoofd van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg: “We zijn gefrustreerd dat we de rampplek niet kunnen bereiken, maar we geven niet op.”

Offensief

Het nieuwe offensief beoogt de rebellen terug te dringen naar een aantal geïsoleerde plekken, inclusief Donetsk en 100 kilometer noordoostelijker, Loehansk. Ongeveer daartussenin ligt de crashsite. Het front komt volgens waarnemers ondertussen steeds dichterbij het centrum van Donetsk. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content