Merkel wil stabiliteitspact laten controleren door EU-Hof van Justitie

© Reuters

Het Europees Hof van Justitie moet toezien op de naleving van het stabiliteits- en groeipact door de landen van de eurozone, vindt de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Ze lanceerde het idee dinsdagavond tijdens een vergadering met de parlementsleden van haar partij CDU.

Door het EU-Hof in te willen schakelen, tekent Merkel een nieuwe piste uit in haar strijd tegen de Europese schuldencrisis. De betrokkenheid van het Hof moet ervoor zorgen dat de eurolanden zich aan de regels uit het stabiliteitspact houden. Die zeggen onder meer dat het nationale begrotingstekort niet meer dan 3 procent van het bbp mag bedragen.

‘Gouden regel’

Vorige week vroeg Merkel al dat de andere Europese landen net als Duitsland in hun grondwet of fundamentele wetgeving de ‘gouden regel’ zouden inschrijven: dat er geen begrotingstekorten mogen worden geboekt.

Ondertussen onderhandelt het Europees Parlement nog steeds met de lidstaten over nieuwe regels voor het economisch bestuur in Europa. Een van de discussies daar gaat precies over de sanctionering van landen die het stabiliteitspact met voeten treden.

Snedige discussie

De discussie tussen de CDU-Bundestagfractie en kanselier Merkel verliep dinsdag soms op het scherp van de snee. De vergadering was in de eerste plaats gewijd aan de beslissingen die genomen zijn op de eurotop van 21 juli over het tweede hulppakket voor Griekenland en de uitbreiding van de bevoegdheden van het noodfonds EFSF.

Om het EFSF zijn nieuwe rol te laten spelen – het zal onder meer obligaties kunnen opkopen op de secundaire markt – moeten de gesloten akkoorden in de verschillende Europese landen goedgekeurd worden.

Niet alle CDU-mandatarissen zijn daartoe bereid, maar zoals het er nu naar uitziet, zal op 23 september een comfortabele meerderheid Angela Merkelsteunen. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content