Merkel: ‘Duitsland bereid tot compromis over Griekenland’

Angela Merkel en David Cameron © BELGA

Op de Europese top in Brussel liet Duits bondskanselier zich positief uit over de Griekse crisis. ‘Het ligt in de aard van Europa om compromissen te vinden. Duitsland is daartoe bereid.’

Oekraïne en het nieuwe akkoord van Minsk lopen dan wel met de meeste aandacht weg, op de Europese top in Brussel staat ook de Griekse crisis in de kijker. Nadat de eurogroep van woensdagavond geen akkoord opleverde, is het uitkijken naar de eerste aanwezigheid van de nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras op de bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders. Hij zei bij zijn aankomst veel vertrouwen te hebben in een ‘goede oplossing’, maar ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel verklaarde zich bereid tot een compromis.

‘Ik heb er veel vertrouwen in dat we samen een goede oplossing kunnen vinden die de wonden van het saneringsbeleid heelt, die de humanitaire crisis in de Europese Unie aanpakt en die Europa weer op de weg naar groei en sociale cohesie brengt’, sprak Tsipras voor een woud van microfoons en camera’s.

Compromissen

Eerder op de dag had hij al een ontmoeting met de Belgische premier Charles Michel (MR )waar hij zei dat er naar oplossingen moet worden gezocht die zowel de democratie als de Europese regels respecteren.

Op de eurogroep was het water tussen de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis en zijn collega’s te diep voor een gemeenschappelijke verklaring, maar uit de uitspraken van Tsipras en Merkel bleek donderdag wel eenzelfde geluid. Zo zei Merkel dat het in de aard van Europa ligt om compromissen te vinden. ‘Die bestaan erin dat de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen. Duitsland is daartoe bereid.’

Ze wees er meteen op dat de geloofwaardigheid van Europa afhangt van het respect voor zijn eigen regels. Merkel kijkt nu uit naar de concrete voorstellen van de Grieken die door de ministers van Financiën zullen worden besproken. Omdat die maandag weer samenkomen, ‘hebben we nog wel een paar dagen tijd’, besloot een lachende Merkel.

Michel: ‘Respect hebben voor verkiezingsresultaten’

Ook Charles Michel wil dat er een oplossing gevonden wordt voor de Griekse crisis en vertrouwt op de ‘magie’ van Europa, die zelfs in de meest moeilijke omstandigheden compromissen heeft voortgebracht. De Grieken moeten hun engagementen respecteren, ‘die ook voor België gevolgen hebben’, zei Michel, maar tegelijk ‘moeten we respect hebben voor resultaten van verkiezingen, dat is evident’. Met andere woorden: dat de Grieken eind januari voor het linkse Syriza stemden, mag niet worden genegeerd.

Griekenland en de eurozone hebben geen confrontatie nodig, wel een oplossing

David Cameron

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker verduidelijkte dat de discussie over de zin en onzin van saneren ‘niet gaat om de nieuwe Griekse regering of om de oude, maar om het Griekse volk’. Van buiten de eurozone gaf David Cameron zijn Europese collega’s een schot voor de boeg. ‘Wat Griekenland en de eurozone nodig hebben, is geen confrontatie, maar een oplossing’, zei de Britse premier. ‘Hoe langer deze confrontatie duurt, des te slechter dit kan worden voor Groot-Brittannië.‘ (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content