Merkel: ‘Aanslagplegers IS hebben Duitse gastvrijheid bespot’

Angela Merkel © Belga Image

Donderdagmiddag hield Duits bondskanselier Angela Merkel een toespraak over de recente aanslagen in Duitsland. Ze stelde er een negenpuntenplan voor de veiligheid in voor.

Duits bondskanselier Angela Merkel sprak Duitsland toe naar aanleiding van de aanslagen in Duitsland van de afgelopen dagen. De toespraak wordt nu al historisch genoemd, omdat Merkel normaal enkel aan het begin van het politieke jaar dergelijke toespraken houdt.

Merkel onderbrak haar vakantie in eigen land voor de toespraak. Duitsland verwacht maatregelen van de regering na de woelige periode.

‘We zullen de barbaarse daden opklaren,’ was een van haar eerste uitspraken. Merkel verklaarde verder dat de aanslagplegers van Islamitische Staat die zich als vluchtelingen uitgaven de Duitse gastvrijheid hebben ‘bespot’. Tegelijk wees zij oproepen om opvangcentra voor vluchtelingen aan te pakken resoluut van de hand en herhaalde zij haar motto: ‘Wir schaffen das, wij kunnen dit aan’.

De christendemocratische politica zei dat Duitsland zich verzet tegen ‘de haat en de vrees’ die terroristen willen scheppen. De aanslagen van Würzburg en Ansbach veroordeelde zij als ‘islamistische terreur’. ‘ Er zijn maatschappelijke taboes doorbroken. De daden geschiedden op plaatsen waar ieder van ons zich kon bevinden’, aldus de bondskanselier. Merkel verzekerde dat de autoriteiten alles zullen doen om de aanslagen uit te klaren en kondigde aan dat het leger in de strijd tegen de terreur wordt ‘geïntegreerd’.

Dat is meteen één van de negen punten uit haar nieuwe veiligheidsplan. Andere maatregelen zijn onder andere het verlagen van de drempel om asielzoekers terug te sturen en een “vroegwaarschuwingssysteem” voor radicaliseringen. (BELGA/SD/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content